tag:blogger.com,1999:blog-50714510263044842092024-02-08T11:03:30.463-08:00РецептиUnknownnoreply@blogger.comBlogger564125tag:blogger.com,1999:blog-5071451026304484209.post-81629658330862380172013-10-08T23:28:00.000-07:002013-10-08T23:28:54.170-07:00Скариди саганаки
Необходими продукти:
3 с. л. зехтин Екстра Върджин
2 глави лук, нарязани на ситно
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
800 г домати, обелени и нарязани на ситно
1 ч. л. захар
1 ч. л. риган
1 ч. л. лют червен пипер
1 ч. ч. рецина или друго сухо бяло вино
500 г белени скариди
200 г сирене фета, натрошено
1 връзка&Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5071451026304484209.post-7933051456992972112012-11-23T07:34:00.000-08:002012-11-23T07:34:14.344-08:00Доматени кули
Необходими продукти:
60г крема сирене
50г настъргано краве сирене
4 листа зелена салата
2 домата
1 стрък лук
1/2 стрък праз
Винегрета:3 с.л. зехтин, 1 с.л. лимонов сок, 1ч.л. ябълков оцет, 2 стръка магданоз
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Почистват се дръжките
на доматите, а от противоположната страна леко се сцепват на кръст. Бланшират
се за кратко във вряла вода и веднага след това се Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5071451026304484209.post-339668914829539272012-11-23T06:57:00.001-08:002012-11-23T06:57:27.191-08:00Кисело зеле
Продукти:
Зеле,
морска сол,
вода.
Приготвяне:
Избираме около 30 - 50 кг. стегнати и твърди зелки /най-подходящо за тази цел е зелето сорт "Кьосе"/.
Почиствате, измивате и правите кръст на кочана на зелката.
На 10 л. вода ще са ви необходими м/у 250-400 гр. или сол на вкус.
Аз слагам 300 гр.
Правите толкова дози, че да покриете зелето и няколко пръста над него.
Водата затопляте и разтваряте Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5071451026304484209.post-2023743552542008882011-11-07T01:36:00.000-08:002012-11-06T14:29:29.293-08:00Туршия за един ден
Продукти:
зеле
карфиол
чушки
моркови
стъбла от целина
кервиз
Други зеленчуци по избор
Мaрината:
2.5 ч. вода
0.5 ч. захар
1 ч. оцет
1 с.л. сол
Нaчин на приготвяне:
Зеленчуците се почистват, нарязват едри парчета и се натъпкват в стъклени буркани. Маринатата се кипва и вряла се изсипва върху тях. На другия ден туршията е готова за консумация.
Съхранява се на студено.
Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5071451026304484209.post-5784811058853733532011-11-04T10:53:00.000-07:002011-11-04T10:53:40.455-07:00Парена царска туршияПродукти:
Зеленчуци по избор /камби, цветно зеле/карфиол/, моркови, зеле, целина, чесън/
Марината за 1 трилитров буркан:
250 мл. оцет
2 с. л. захар
2 с. л. мед
3 с. л. сол
бахар
черен пипер на зърна
Приготвяне:
Зеленчуците измиваме и почистваме.
Камбите нарязваме на четири, морковите на кръгчета.
Карфиолът накъсваме на цветчета, зелето нарязваме на едро.
Подреждаме в буркани на редове от Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5071451026304484209.post-50659095787096939772011-11-02T04:40:00.001-07:002011-11-02T04:40:51.059-07:00Царска туршия с люти чушлета* 10кг камби
* 5кг карфиол
* 2кг моркови
* 500гр чесън
* няколко люти чушлета
* листата от 1 глава целина или 2връзки листа
* 1 пакетче черен пипер
* 1 пакетче бахар
* счукан дафинов лист
* 1/2 пакетче синап
* за саламурата:
* 2 чаени чаши сол
* 6 чаени чаши оцет
* 14 чаени чаши вода
* 2 чаени чаши мед
Почистете камбите и ги нарежете на Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5071451026304484209.post-65028316008272140452011-11-02T04:38:00.000-07:002011-11-02T04:38:19.927-07:00Пиле по селски в глинен гювеч1 пиле
500 г картофи
200 г гъби
2 – 3 глави лук
1 -2 скилидки чесън
2 моркова
1 лимон
2 стръка целина
1 – 2 листа дафинов лист
2 – 3 с.л. олио
1 в. ч. бяло вино
2 с. л. доматено пюре
1 с. л. брашно
черен пипер и сол на вкус
Пилето се нарязва на порционни парчета и се овкусява. Олиото се загрява в дълбок тиган и парчетата пилешко се запържват до златисто, след което се прехвърлят в глинен гювеч.
Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5071451026304484209.post-32312228150807434752011-10-25T10:51:00.000-07:002011-10-25T10:51:15.501-07:00Шарена туршияНеобходими продукти
зелени, жълти и червени чушки
карфиол
моркови
зеле
зелени домати
целина
магданоз
За саламурата:
12 с.л. морска сол
8 ч.ч. вода
4 ч.ч. оцет
1 ч.ч. олио
2 ч.ч. захар
Приготвяне
Измийте добре чушките и ги почистете от дръжките и семките. Нарежете ги на кръгчета или парчета. Морковите почистете добре и нарежете на колелца. Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5071451026304484209.post-36972406137289952922011-10-25T10:45:00.000-07:002011-10-25T10:45:05.579-07:00Туршия от карфиол и морковиПродукти:
1 голяма глава карфиол (цветно зеле)
4-5 големи моркова
1 1/2 литра филтрирана/минерална вода
1 каф. чаша морска сол
1 каф. чаша кафява захар
1 каф. чаша оцет (винен или ябълков 5-6%)
1 ч.л канела
1 ч.л. смлян кимион
1 ч.л. куркума
2 с.л. синапено семе на зърна
1/2 ч.л. кайен пипер или чили
1 ч.л. чесън на прах (по желание)
Приготвяне:
Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5071451026304484209.post-87349155985993949912011-10-25T10:44:00.000-07:002011-10-25T10:44:11.200-07:00Туршия от кисело зелеПродукти:
Зеле,
морска сол,
вода.
Приготвяне:
Избираме около 30 - 50 кг. стегнати и твърди зелки /най-подходящо за тази цел е зелето сорт "Кьосе"/.
Почиствате, измивате и правите кръст на кочана на зелката.
На 10 л. вода ще са ви необходими м/у 250-400 гр. или сол на вкус.
Аз слагам 300 гр.
Правите толкова дози, че да покриете зелето и няколко пръста над него.
Водата затопляте и разтваряте солтаUnknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5071451026304484209.post-79378349929749185282011-10-25T10:43:00.000-07:002011-10-25T10:43:11.551-07:00Зимна туршияНеобходими продукти:
зеле моркови червени чушки (капия) карфиол целина - се нарязват като за салата. за 3 литров буркан: 300 гр. оцет (до резката на буркана) 4 с.л. сол 4 с.л. мед 1/2 с.л. захар 9 хапчета аспирин
Начин на приготвяне:
Първо сипвате оцета, солта, захарта, меда и аспирина. После слагате нарязаната салата и после доливате с хладка вода (нито вряла, нито студена). 1 седмица разклащатеUnknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5071451026304484209.post-25651686757696557362011-10-25T10:41:00.001-07:002011-10-25T10:41:28.850-07:00Предястие с кашкавалПродукти:
200 гр
брашно тип 500
100 гр
масло
200 гр
кашкавал
200 мл
краве прясно мляко
100 гр
шунка
3 бр.
яйца
1 ч.л.
сол
Приготвяне:
1. Приготвя се тесто от маслото, брашното, солта и 1 ч.л. вода
2. Оставя се да престои в хладилника за няколко часа
3. След като се извади, тестото се разстила на дъното на съда, в който ще се пече, като трябва да покрие стените му на височина 3-4 см
4. Яйцата, Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5071451026304484209.post-85532855076185209492011-10-24T23:12:00.000-07:002011-10-24T23:12:53.832-07:00БалатонкиНеобходими продукти
7 г суха мая
250 г топла вода
2 яйца
1 к.ч. кисело мляко
5 с.л. олио
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
около 500-600 г брашно
кренвирши
кашкавал
чубрица, лютеница
Наин на приготвяне
От изброените продукти (без кренвиршите, кашкавала, лютеницата и чурбицата) се замесва меко тесто. Разделя се на 12 части, които се оформят на топчета и се оставят да втасат 30 мин. След това всяка Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5071451026304484209.post-33807089167681520462011-10-24T23:08:00.001-07:002011-10-24T23:08:52.623-07:00БалатонкиСъставки:
1 ч.ч.прясно мляко
1 ч.ч.кисело мляко
брашно
1 ч.л.сол
1 ч.л.захар
1 ч.л.сода
1 кубче мая
1 белтък
ЗА ПЛЪНКАТА:
кренвирши
кашкавал
Приготвяне:
От продуктите замесваме меко тесто.Оставяме да втаса 15-20мин.
Разточваме на тънка кора и режем на триъгълници.
Слагаме по пърче от кренвирша и малко кашкавал. Завиваме на кифла и ги слагаме в намазнена тава.
Мажем кифлите с жълтък и поръсваме с Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5071451026304484209.post-21208256355726531192011-10-18T02:41:00.002-07:002011-10-18T02:41:25.952-07:00Ароматни курабийкиНеобходими продукти: за 60 броя: 1 ч.ч. масло, 1,5 ч.ч. захар, 2 с.л. ром, 2 големи яйца, 3 ч.ч. брашно, 1/2 ч.л. сол, 1 с.л. бакпулвер, 1/2 ч.л. смлян джинджифил, 1/2 ч.л. настъргано индийско орехче, 1/2 ч.л. смлян карамфил, 1 ч.л. канела, 2/3 ч.ч. прясно мляко, 1,5 ч.ч. смлени орехи, 1/2 ч.ч. стафиди, 1,5 ч.ч. захаросани плодове, нарязани дребно.
Начин на приготвяне: Затопляме фурната до 190 Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5071451026304484209.post-7835303845723945242011-10-18T02:41:00.000-07:002011-10-18T02:41:00.889-07:00Арменска шарлотаНеобходими продукти: 10-12 ябълки, 3 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. брашно, 1/2 ч.л. сода за хляб, 200 мл сметана.
Начин на приготвяне: С миксер се разбиват яйцата, захарта, содата, сметаната, брашното. Консистенцията на сместа трябва да стане като на хубава сметана. Ябълките се нарязват на ситно, като преди това се обелват и почистват от сърцевината. Форма за печене се намазва е масло. Ябълките се Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5071451026304484209.post-46128401191081610912011-10-18T02:32:00.000-07:002011-10-18T02:32:06.113-07:00Арабско сладко от патладжаниНеобходими продукти: 1 кг дребни патладжани, 1 с.л. сол, 1 кг захар, сокът от 3 лимона, настърганата кора от 1 лимон, 1 ч.л. настърган джинджифил, 12 зърна карамфил, 2 ч.л. канела.
Начин на приготвяне: Дръжките на патладжаните се скъсяват, а листенцата се откъсват. Патладжаните се надупчват нагъсто с клечка за зъби, слагат се в купа, посоляват се и се оставят за една нощ в хладилник. На другия Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5071451026304484209.post-19943476082978351052011-10-18T02:31:00.002-07:002011-10-18T02:31:37.734-07:00Арабско реване с грисНеобходими продукти: 2 ч.ч. грис, 1 ч.ч. захар, 1 к кисело мляко, 1ч.л. хл.сода, 1 краве масло, 1 ванилия; за сиропа: 1 ч.ч. захар, 2 ч.ч. вода.
Начин на приготвяне: В киселото мляко се слага хл. сода захарта ,гриса и ванилията всичко се обърква добре. Маслото се разтапя на тавата в която ще се пече и се изсипва сместа. Пече се на умерена фурна 15-20 мин.като изстине се залива с горещ сироп.Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5071451026304484209.post-82313301317010116592011-10-18T02:31:00.000-07:002011-10-18T02:31:03.799-07:00Ананас с ром ала TopoНеобходими продукти: • ананас - 0,200 кг • кафява захар - 0,100 кг • ром - 0,010 кг • мента - 0,005 кг • канела - 0,002 кг
Начин на приготвяне: В тиган се карамелизира кафявата захар. Ананаса се реже на две шайби и се потапя в захарта. Фламбира се с ром. Подрежда се в чинията и се поръсва с малко канела и листа от мента.Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5071451026304484209.post-52190115622736400862011-10-18T02:30:00.001-07:002011-10-18T02:30:28.851-07:00100-годишен козунакНеобходими продукти: 12 яйца, 1 кг. захар, 2 кг. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 малки кубчета мая, 1/2 кг. свинска мас, 1 ч.ч. счукани орехи, кората на 1 лимон, стафиди, 1 ванилия.
Начин на приготвяне: Разтваряме маята в съд с леко топлото прясно мляко. Прибавяме 1 яйце, разбито с 1 с.л. захар, и объркваме всичко на гъста каша. В друг съд сипваме брашното и към него слагаме разбитите яйца, Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5071451026304484209.post-62702383615336529992011-10-18T02:29:00.001-07:002011-10-18T02:29:44.248-07:00Валентинки с боровинков кремНеобходими продукти: за 25 целувки: 3 яйчени белтъка, 200 г захар, 3 супени лъжици какао; за крема: 250 г сметана за разбиване, 1 чаена лъжичка захар, 200 г черни боровинки; украса: венчелистчета от теменужки, захар.
Начин на приготвяне: Разбийте белтъците на плътна пяна, прибавяйки по малко захар, като не преставате да разбивате. Прибавете какаото и още веднъж разбийте. Напълнете с приготвенатаUnknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5071451026304484209.post-40864339614278053472011-10-18T02:09:00.002-07:002011-10-18T02:09:43.031-07:00Гювеч от картофиПродукти:
1кг картофи
8 супени лъжици олио
2 глави кромид лук
2 домата
1/2 връзка магданоз
1 кафена лъжичка червен пипер
100г сирене
сол на вкус
Приготвяне:
Дребно нарязаните лук и домати се задушават в мазнината. Прибавят се червеният пипер и нарязаните на резенчета или кръгчета картофи, посоляват се и се разбъркват. Сместа се залива с гореща вода и се пече. Готовото ястие се поднася поръсено сUnknownnoreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-5071451026304484209.post-962098983625935832011-10-18T02:09:00.000-07:002011-10-18T02:09:09.271-07:00Овчарски гювечПродукти:
1/2 буркан паприкаш
1/2 буркан домати
2 кафени чашки олио
1 стрък праз лук
150г сирене
3 яйца
1 чаена чаша прясно мляко
1 кафена чашка кисело мляко
1 супена лъжица брашно
1/3 връзка магданоз
сол на вкус
Приготвяне:
Ситно нарязаният лук се поставя в тавичка заедно с мазнината и се задушава до омекване. Прибавят се двете консерви (паприкашът и доматите) и се оставят да врят, докато се Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5071451026304484209.post-61371627357201054222011-10-18T02:08:00.000-07:002011-10-18T02:08:18.317-07:00Миш-маш в глинен съдПродукти:
1 кг чушки
5 – 6 яйца
300 г натрошено сирене
500 мл прясно мляко
3 -4 с. л. олио
1- 2 с. л. накълцан магданоз
черен пипер, сол
Приготвяне:
Почистете чушките от дръжките и семената и ги нарежете на парчета. Запържете в мазнината, докато поомекнат, след това поръсете с черен пипер и сол. Разбийте яйцата и смесете с натрошеното сирене и прясното мляко. Посолете, поръсете с черния пипер и Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5071451026304484209.post-67751337901660415812011-10-17T11:37:00.002-07:002011-10-17T11:37:45.434-07:00Пилешки деликатесен пастетПродукти:
500 г варено пилешко месо от гърдите
6 г краве масло
100 г кашкавал
60 г пилешки бульон “Галина Бланка”
черен пипер
смляно мускатово орехче
сол
Приготвяне:
Нарязваме на дребно пилешкото месо. Кашкавала настъргваме. Смесваме ги и разбиваме с миксер. Добавяме предварително размекнатото краве масло и бульона.
Отново разбиваме с миксер и прибавяме смлените черен пипер и мускатово орехче. Unknownnoreply@blogger.com0