вторник, 25 октомври 2011 г.

Туршия от карфиол и моркови

Продукти:

1 голяма глава карфиол (цветно зеле)
4-5 големи моркова
1 1/2 литра филтрирана/минерална вода
1 каф. чаша морска сол
1 каф. чаша кафява захар
1 каф. чаша оцет (винен или ябълков 5-6%)
1 ч.л канела
1 ч.л. смлян кимион
1 ч.л. куркума
2 с.л. синапено семе на зърна
1/2 ч.л. кайен пипер или чили
1 ч.л. чесън на прах (по желание)

Приготвяне:

1. Измийте добре карфиола и го накъсайте на малки цветчета.

2. Измийте морковите и ги нарежете на шайби с дебелина 3-4 мм.

3. В дълбока купа изсипете водата и добавете към нея всички съставки без синапените зърна. Разбъркайте добре сместа с ръка или с помощта на супена лъжица до пълното разтваряне на солта и захарта.

4. На дъното на подходящ съд(ние използваме 3лтр бидонче или кофичка, но и тенджера с подобна вместимост ще свърши идеална работа) пръснете няколко зърна синап. Върхо него наредете карфиол, последван от ред моркови. Поръсвате със синап отново и повтаряте процедурата по реденето до изчерпване на количествата.

5. Залейте зеленчуците с маринатата и ги покрийте с тензух или капак, но не ги затваряйте плътно за да може да се започне ферментационния процес. Разбърквайте вашата туршия веднъж на 2-3 дена. След седмица опитайте на вкус и ако Ви се услади, значи сте готови да си хапвате домашно приготвената цветна туршия. Синапеното семе ще се погрижи зелето и морковите да запазят своята хрупкавина докато и последното карфиолче и морковче не изчезнат, като едновременно с това ще допринесат за още по-интересния вкус. Приятно хрупкане!

0 коментара:

Публикуване на коментар