сряда, 2 ноември 2011 г.

Царска туршия с люти чушлета

* 10кг камби
* 5кг карфиол
* 2кг моркови
* 500гр чесън
* няколко люти чушлета
* листата от 1 глава целина или 2връзки листа
* 1 пакетче черен пипер
* 1 пакетче бахар
* счукан дафинов лист
* 1/2 пакетче синап
* за саламурата:
* 2 чаени чаши сол
* 6 чаени чаши оцет
* 14 чаени чаши вода
* 2 чаени чаши мед
Почистете камбите и ги нарежете на четири или повече според големината им. Накъсайте карфиола на розички. Почистете чесъна на скилидки. Нарежете морковите на кръгчета, а лютите чушлета и листата на целината накълцайте на ситно.

Редете на пластове в бурка – от всичко по малко.

Залейте с кипналата саламура.

Ако туршията се приготвя за бързо консумиране се залива с топла саламура. Ако искате да я ядете през зимата – със студена.

Пиле по селски в глинен гювеч

1 пиле
500 г картофи
200 г гъби
2 – 3 глави лук
1 -2 скилидки чесън
2 моркова
1 лимон
2 стръка целина
1 – 2 листа дафинов лист
2 – 3 с.л. олио
1 в. ч. бяло вино
2 с. л. доматено пюре
1 с. л. брашно
черен пипер и сол на вкус

Пилето се нарязва на порционни парчета и се овкусява. Олиото се загрява в дълбок тиган и парчетата пилешко се запържват до златисто, след което се прехвърлят в глинен гювеч.

Лукът се нарязва наедро и се задушава в мазнината, в която е пържено пилето.

Добавят се нарязаните на едро моркови (на колелца), след това се сипват гъбите, също нарязани на едри парчета, и се задушават. Добавят се картофите, нарязани на колелца.

В доматеното пюре се сипва брашното, разбърква се и се разрежда с малко вода и се сипва в гювеча.

Ястието се пече в гювеча във фурна (или в камина) около час и половина.