вторник, 18 октомври 2011 г.

Ароматни курабийки

Необходими продукти: за 60 броя: 1 ч.ч. масло, 1,5 ч.ч. захар, 2 с.л. ром, 2 големи яйца, 3 ч.ч. брашно, 1/2 ч.л. сол, 1 с.л. бакпулвер, 1/2 ч.л. смлян джинджифил, 1/2 ч.л. настъргано индийско орехче, 1/2 ч.л. смлян карамфил, 1 ч.л. канела, 2/3 ч.ч. прясно мляко, 1,5 ч.ч. смлени орехи, 1/2 ч.ч. стафиди, 1,5 ч.ч. захаросани плодове, нарязани дребно.

Начин на приготвяне: Затопляме фурната до 190 градуса. Разбиваме добре маслото, захарта и рома. Добавяме яйцата и разбъркваме, докато сместа стане на пяна. Пресяваме брашното, бакпулвера, джинджифила, индийското орехче, карамфила и канелата и ги прибавяме към яйчената смес, като редуваме с прясното мляко и завършваме с брашното. Слагаме смлените едро или нарязани орехи, стафидите, предварително изплакнати и подсушени захаросани плодове. Разбъркваме всичко добре. С чаена лъжичка разпределяме получената смес върху тава, намазана с масло. Печем курабийките 12 минути.

Арменска шарлота

Необходими продукти: 10-12 ябълки, 3 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. брашно, 1/2 ч.л. сода за хляб, 200 мл сметана.

Начин на приготвяне: С миксер се разбиват яйцата, захарта, содата, сметаната, брашното. Консистенцията на сместа трябва да стане като на хубава сметана. Ябълките се нарязват на ситно, като преди това се обелват и почистват от сърцевината. Форма за печене се намазва е масло. Ябълките се нареждат на равен слой в нея. И всичко това се залива с тестото. Пече се при 220 градуса, докато шарлотата се зачерви (около 50-60 минути).

Арабско сладко от патладжани

Необходими продукти: 1 кг дребни патладжани, 1 с.л. сол, 1 кг захар, сокът от 3 лимона, настърганата кора от 1 лимон, 1 ч.л. настърган джинджифил, 12 зърна карамфил, 2 ч.л. канела.

Начин на приготвяне: Дръжките на патладжаните се скъсяват, а листенцата се откъсват. Патладжаните се надупчват нагъсто с клечка за зъби, слагат се в купа, посоляват се и се оставят за една нощ в хладилник. На другия ден се измиват хубаво със студена вода от солта. Слагат се за 5 минути във вряща вода и се отцеждат. Захарта и лимоновият сок се кипват и се отпенват. Към тях се добавят подправките и всичко ври още 5 минути. След това в сиропа се слагат и патладжаните. Варят се около 2 часа на слаб огън, докато попият половината сироп. Вадят се внимателно с решетеста лъжица, за да не се разкъсат. Поставят се в буркани и се заливат с останалия горещ сироп.

Арабско реване с грис

Необходими продукти: 2 ч.ч. грис, 1 ч.ч. захар, 1 к кисело мляко, 1ч.л. хл.сода, 1 краве масло, 1 ванилия; за сиропа: 1 ч.ч. захар, 2 ч.ч. вода.

Начин на приготвяне: В киселото мляко се слага хл. сода захарта ,гриса и ванилията всичко се обърква добре. Маслото се разтапя на тавата в която ще се пече и се изсипва сместа. Пече се на умерена фурна 15-20 мин.като изстине се залива с горещ сироп.

Ананас с ром ала Topo

Необходими продукти: • ананас - 0,200 кг • кафява захар - 0,100 кг • ром - 0,010 кг • мента - 0,005 кг • канела - 0,002 кг

Начин на приготвяне: В тиган се карамелизира кафявата захар. Ананаса се реже на две шайби и се потапя в захарта. Фламбира се с ром. Подрежда се в чинията и се поръсва с малко канела и листа от мента.

100-годишен козунак

Необходими продукти: 12 яйца, 1 кг. захар, 2 кг. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 малки кубчета мая, 1/2 кг. свинска мас, 1 ч.ч. счукани орехи, кората на 1 лимон, стафиди, 1 ванилия.

Начин на приготвяне: Разтваряме маята в съд с леко топлото прясно мляко. Прибавяме 1 яйце, разбито с 1 с.л. захар, и объркваме всичко на гъста каша. В друг съд сипваме брашното и към него слагаме разбитите яйца, млякото и маста, която леко сме затоплили. Разбъркваме, добавяме настърганата лимонена кора и всичко омесваме до получаване на средно меко тесто. При месенето с ръце добавяме още мас. Оставяме тестото да втасва 6 часа. Размесваме канелата, захарта и ядките и ги добавяме към втасалото тесто. Омесваме отново и разпределяме козунаците в намаслени форми, оставяме да втасат още 2 часа. Печем ги в умерена фурна.

Валентинки с боровинков крем

Необходими продукти: за 25 целувки: 3 яйчени белтъка, 200 г захар, 3 супени лъжици какао; за крема: 250 г сметана за разбиване, 1 чаена лъжичка захар, 200 г черни боровинки; украса: венчелистчета от теменужки, захар.

Начин на приготвяне: Разбийте белтъците на плътна пяна, прибавяйки по малко захар, като не преставате да разбивате. Прибавете какаото и още веднъж разбийте. Напълнете с приготвената маса книжни формички във вид на сърце с релефни страни. Поставете ги в тавата така, че да не се докосват една друга. Печете около 2 часа при температура 110 градуса. През това време разбийте сметаната и прибавете към еня захарта и черните боровинки. Венчелистчетата на теменужките отначало потопете в белтъка, а след това поръсете със захар. Намажете всяка целувка с крем и украсете с теменужки.

Гювеч от картофи

Продукти:
1кг картофи
8 супени лъжици олио
2 глави кромид лук
2 домата
1/2 връзка магданоз
1 кафена лъжичка червен пипер
100г сирене
сол на вкус
Приготвяне:

Дребно нарязаните лук и домати се задушават в мазнината. Прибавят се червеният пипер и нарязаните на резенчета или кръгчета картофи, посоляват се и се разбъркват. Сместа се залива с гореща вода и се пече. Готовото ястие се поднася поръсено с дребно нарязания магданоз и настърганото на ренде сирене.

Овчарски гювеч

Продукти:
1/2 буркан паприкаш
1/2 буркан домати
2 кафени чашки олио
1 стрък праз лук
150г сирене
3 яйца
1 чаена чаша прясно мляко
1 кафена чашка кисело мляко
1 супена лъжица брашно
1/3 връзка магданоз
сол на вкус
Приготвяне:

Ситно нарязаният лук се поставя в тавичка заедно с мазнината и се задушава до омекване. Прибавят се двете консерви (паприкашът и доматите) и се оставят да врят, докато се изпари част от течността. Добавят се натрошеното сирене и 1/2 от ситно нарязания магданоз. Ястието се посолява на вкус, залива се със сос от брашното и яйцата, разбити с прясното и киселото мляко и се пее в силна фурн. Поднася се поръсен с останалата част от магданоза.

Миш-маш в глинен съд

Продукти:
1 кг чушки
5 – 6 яйца
300 г натрошено сирене
500 мл прясно мляко
3 -4 с. л. олио
1- 2 с. л. накълцан магданоз
черен пипер, сол
Приготвяне:

Почистете чушките от дръжките и семената и ги нарежете на парчета. Запържете в мазнината, докато поомекнат, след това поръсете с черен пипер и сол. Разбийте яйцата и смесете с натрошеното сирене и прясното мляко. Посолете, поръсете с черния пипер и магданоза, прибавете към чушките. Изсипете сместа в глинена тенджера, разбъркайте добре, захлупете и печете на силна фурна до готовност.