вторник, 18 октомври 2011 г.

100-годишен козунак

Необходими продукти: 12 яйца, 1 кг. захар, 2 кг. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 малки кубчета мая, 1/2 кг. свинска мас, 1 ч.ч. счукани орехи, кората на 1 лимон, стафиди, 1 ванилия.

Начин на приготвяне: Разтваряме маята в съд с леко топлото прясно мляко. Прибавяме 1 яйце, разбито с 1 с.л. захар, и объркваме всичко на гъста каша. В друг съд сипваме брашното и към него слагаме разбитите яйца, млякото и маста, която леко сме затоплили. Разбъркваме, добавяме настърганата лимонена кора и всичко омесваме до получаване на средно меко тесто. При месенето с ръце добавяме още мас. Оставяме тестото да втасва 6 часа. Размесваме канелата, захарта и ядките и ги добавяме към втасалото тесто. Омесваме отново и разпределяме козунаците в намаслени форми, оставяме да втасат още 2 часа. Печем ги в умерена фурна.

0 коментара:

Публикуване на коментар