вторник, 18 октомври 2011 г.

Арабско сладко от патладжани

Необходими продукти: 1 кг дребни патладжани, 1 с.л. сол, 1 кг захар, сокът от 3 лимона, настърганата кора от 1 лимон, 1 ч.л. настърган джинджифил, 12 зърна карамфил, 2 ч.л. канела.

Начин на приготвяне: Дръжките на патладжаните се скъсяват, а листенцата се откъсват. Патладжаните се надупчват нагъсто с клечка за зъби, слагат се в купа, посоляват се и се оставят за една нощ в хладилник. На другия ден се измиват хубаво със студена вода от солта. Слагат се за 5 минути във вряща вода и се отцеждат. Захарта и лимоновият сок се кипват и се отпенват. Към тях се добавят подправките и всичко ври още 5 минути. След това в сиропа се слагат и патладжаните. Варят се около 2 часа на слаб огън, докато попият половината сироп. Вадят се внимателно с решетеста лъжица, за да не се разкъсат. Поставят се в буркани и се заливат с останалия горещ сироп.

0 коментара:

Публикуване на коментар