неделя, 22 февруари 2009 г.

Катми

Съставки:



* 500 гр брашно
* 2 яйца
* 70 г краве масло
* 15 г мая за хляб
* 1 супена лъжица захар
* 1 чаена лъжичка сол
* 2 чаени чаши вода и по желание
* 150 г сирене (конфитюр, сладко, желе и др.) за плънка






Приготвяне:


Маята се размива с водата и към нея постепенно се прибавят брашното и разбитите със захарта и солта яйца. Сместа се оставя около 1/2 час на топло да втаса, след което с черпак (непълен) се сипва в загрят чугунен тиган с дебело дъно или върху сач (пръстен кръг), предварително намазани с масло. Катмите, които имат форма на палачинки, се пекат от двете страни до порозовяване. Поднасят се топли с плънка по желание, увити на руло или прегънати на две.

Картофени палачинки

Съставки:

* 225 гр сварени и намачкани картофи
* 25 гр масло
* сол
* 1 яйце
* 50 гр шунка
* масло за запържване




Приготвяне:

1. Смесвате картофите, солта и маслото като сместта, която получите трябва да е по-скоро суха.
2. Добавяте яйцето и нарязаната на дребно шунка.
3. Оформете малки плоски и кръгли питки и ги запържете до златисто.

Картофени палачинки

Съставки:

* 225 гр сварени и намачкани картофи
* 25 гр масло
* сол
* 1 яйце
* 50 гр шунка
* масло за запържване




Приготвяне:

1. Смесвате картофите, солта и маслото като сместта, която получите трябва да е по-скоро суха.
2. Добавяте яйцето и нарязаната на дребно шунка.
3. Оформете малки плоски и кръгли питки и ги запържете до златисто.

Каварма попара

Съставки:

* Сух хляб
* Натрошено сирене
* Олио и червен пипер




Приготвяне:

Няма точни пропорции за продуктите. Всичко се слага в зависимост от предпочитанията и вкуса.
Хлябът се нарязва на кубчета. В дълбока купа се слага ред хлебни кубчета, поръсва се с натрошено сирене, пак хляб, пак сирене и така до свършване на продуктите.
Отгоре се поръсва само сирене. Олиото се загрява и в него леко се запържва червения пипер - да замирише приятно. Полива се с лъжица върху сиренето. В съда, в който е запържвано олиото се сипва вода, посолява се на вкус и след като кипне с лъжица се полива попарата (хлебните хапки не трябва да плуват). След това се похлупва с капак и се оставя 10-15 минути да омекнат хапките.

Рецепта за всеки вкус

Съставки:

* 2 кафени чаши брашно
* 5 яйца
* мая
* половин бучка сирене
* 1 ч.л. олио
* сол




Приготвяне:

От брашното, маята, солта и вода правим тесто като за хляб. Оставяме на топло за 10-15 минути. Сваряваме яйцата и след това ги нарязваме на кубчета. Сиренето натрошаваме. Намазняваме тавичка с олиото и разстиламе тестото. Правим нещо като дупка в тестото, запълваме с яйцата и сиренето и печем докато хване златиста коричка.

Забулен кашкавал

Съставки:

за тестото:

* 1 яйце
* мая, колкото орех
* сол
* 2 с.л. олио
* 400 г брашно
* вода, за не много твърдо тесто

за плънката:

* 100 г кашкавал
* 200 г шунка
* 2 с.л. лютеница




Приготвяне:

Замесва се тесто и се оставя да почине. През това време се приготвя плънката. Всичко се настъргва и се смесва с лютеничката. От тестото се изрязват малки топчета и се разточват. На единия край се поставя плънката и се затваря. Вече приготвени се слагат да се изпечат на 150 градуса, в предварително загрята фурна.

Бюреците на йони

Съставки:

1 ч.ч топла вода
1 ч.л сол
брашно, колкото поеме
2 яйца
200 гр сирене
олио за пържене




Приготвяне:

От водата, солта и брашното се замесва твърдо тесто, което се разделя на топки, колкото яйце и се оставят за 40 минути, намазани с много олио. Всяка от тях се раздърпва на тънка кора посипва се сьс смес от сирене и яйце и се затваря като сгъваме на плик, но да се застъпят крайщата един върху друг. Получава се квадрат, който изпържваме в много олио от двете страни. Поднасяме с кисело мляко.

Бърза баница

Съставки:

1 пакет кори за баница
2 яйца
1 кутийка майонеза
300гр. сирене
олио




Приготвяне:

Яйцата, сиренето и майонезата се смесват до получаване на кремообразна смес.Корите се резделят на две части. Всяко кора се намазва с олио, а между двете половини се изсипва половината от плънката. Другата половина се изсипва върху баницата и се пече до зачервяване.

Бухтички

Съставки:

* 3 яйца
* 1/2 л.мляко
* 1 ч.л. сол
* 1/2 ч.л сода
* брашно колкото поеме за гъсто кексово тесто
* олио за пържене




Приготвяне:

1. разбиват яйцата
2. прибавя се прясното мляко
3. добавя се солта и содата
4. накрая добавете брашното
5. със супена лъжица се гребва от тестото и се изсипва на купчинки в тигана с повече мазнина ,получават се кръгли или елипсовидни бухтички,които су пържат до зачервяване. сервират се със сирене или сладко според предпочитанието

Бухтите на свекървата ми

Съставки:

* 3 яйца
* 1 кофичка кисело мляко
* 3 каф. лъж. хлебна сода
* 1 каф.л. сол
* 1 ч.ч. захар
* 3 ч.ч. брашно




Приготвяне:

Омесва се всичко до твърдо тесто. Точи се кора, която се разтичва около 1 см. и се режи 3см. на 3 см. Пържат се в силно загрято олио. Надуват се адски много и отвътре има празно място, което може да се запълни с крем, какъвто вие си пожелаете. А и само така могат да се хапват.

Бухти

Съставки:

3 яйца
200 г кисело мляко
200 г брашно
1 ч. л. хлебна сода
100 г пудра захар
1 ванилия
олио за пържене




Приготвяне:

Яйцата се разбиват с киселото мляко. Прибавят се брашното, малко сол и содата. Сместа се разбива добре. С лъжица, намокрена с вода, се гребе от сместа и се пуска в сгорещената мазнина. Бухтите се изпържват от двете страни до зачервяване. Поднасят се поръсени с пудрата захар (или залети с плодов сироп).

Английски пай

Съставки:

* 250 гр кисело мляко
* 150 гр захар
* яйце
* 125 гр разтопено краве масло
* компот от кайсии (или круши)
* ½ сок от лимон
* 1 ч. л. сода бикарбонат
* 250 гр брашно




Приготвяне:

Разбъркайте захарта с млякото. Прибавете яйцето, брашното със содата, маслото и лимоновия сок. Всичко разбъркайте много добре и изсипете в тава, намазана с масло и посипана с брашно. Отгоре наредете плодовете от компота, които предварително сте нарязали на по-тънки лентички. Печете на по-слаба фурна.

Вкусен тутманик за начинаещи

Съставки:

ЗА ТЕСТОТО

* 1 кг. брашно/пресято/
* 20 гр. мая
* 1 с.л. сол
* 1 к.л. захар
* 1/3 ч.ч. олио


ЗА ПЛЪНКАТА

* 1 или 2 яйца
* 300 гр. сирене
* 1 к.л. червен пипер
* 1 к.л. шарена сол




Приготвяне:

Замесва се меко тесто,което се оставя да втаса. Втасалото тесто се накъсва цялото на късчета с различна големина и форма, които се объркват с продуктите за плънката. Изсипва се в тавичка /намазана с олио/, оставя се да втаса, намазва се с яйце и се слага да се пече. Приятно похапване!:)

Вкусни питки с плънка

Съставки:

за тестото

* брашно
* мая
* доматен сос
* яйце

за плънката

* лук
* зелена и червена чушка
* морков
* чесън
* маслини
* гъби
* шпеков салам
* сирене натрошено
* чубрица
* черен пипер и други подправки по избор




Приготвяне:

Запържваме лук зелена и червена чушка, морков, чесън, маслини, гъби и шпеков салам - всичко нарязано на малки парченца. Като се изпържат добавяме сирене натрошено и слагаме подправки - чубрица, черен пипер и други по избор.
Втасалите питки (направени от продуктите за тесто и оставени на топло да втасат) раздърпваме като мекици и в средата слагаме по една суп. лъжица плънка, завиваме внимателно четирите края и отгоре, където сме събрали крайчетата слагаме кашкавал. Пече се в загрята фурна около 30 минути.
Много са вкусни и ароматни.

Вкусна баница с късмети

Съставки:

Готови кори 2 пакетчета.
Правим плънка от:
1 ч. ч. настъргано сирене
1 ч. ч. кисело мляко
1 винена чаша олио
1 ч. л. хлебна сода
1 ч. л. изсушена чубрица




Приготвяне:

Разстиламе корите и ги редим една върху друга като помежду им поръсваме от плънката. Отгоре слагаме 2 кори една върху друга като ръсим на долната само мазнина. Нарязваме баницата на квадрати. Поръсваме с мазнина и печем в умерена фурна. Зачерви ли се се изважда. Поръсва се със студена вода и се задушава с плътна кърпа.



Бележки:

Задушава се с плътна кърпа за да стане мека и пухкава.Тази баница може да използвате и за бъдни вечер.Сложете късмети като ги увиете на клечка за зъби.

баничките на мама

Съставки:

* брашно (колкото поеме)
* 300 мл. топла вода
* 1/2пак. мая
* сол
* 1 с.л. оцет
* 1 с.л. олио


за плънката:

* яйца
* сирене




Приготвяне:

Замесва се тесто от 300 мл. топла вода и 1/2пак. мая, сол, 1 с.л. оцет и 1 с.л. олио. Омесва се добре, като тестото не трябва да е твърдо. Остава се да втаса. Дели се на 4 топки. Всяка от тях се разточва поотделно и се оформят банички с пълнеж от яйце и сирене. Притискат се в краищата с пръст. Пържат се в олио. Не се точат много тънко, защото стават корави, а не пухкави.

Банички с омлет

Съставки:

* 1 пакет бутер тесто
* 5 яйца
* сирене
* мазнина




Приготвяне:

Бутер тестото се размразява. Нарязва се на правоъгълници. От разбитите яйца и сиренето се прави омлет в тиган. Поръсва се с червен пипер. Готовият омлет се разпределя върху правоъгълниците от тесто. Прегъват се на две. Намазват се с жълтък, подреждат се в тавичка и се пекат във силна предварително загрята фурна до зачервяване.

Баница с праз лук

Съставки:

* 1 пакет точени кори
* 125 гр масло
* 1 връзка праз лук
* 400-500 гр кайма
* 2 супени лъжици олио




Приготвяне:

В тиган сипваме двете лъжици олио и 1 чаена чаша вода, прибавяме и каймата, като я натискаме с дървена бъркалка, за да се смеси с водата и олиото, след това запържваме, докато каймата стане на гранули и остане на мазнина. Прибавяме изчистения и нарязан лук, сипваме още 2 чаени чаши вода и продължаваме да запържваме докато лука се спаруши и водата се изпари. Оставяме да изтине. Разтиламе корите, поръсваме от запърженото масло, поръсваме и от изстиналата плънка и навиваме два пласта от кората на руло, след това продължаваме по същия начин и с другите кори (от 1 пакет кори излизат 6-7 рула). Готовите рула нареждаме в намазана тава и печем на220градуса до зачервявяне.

Бананов-орехов хляб

Съставки:

* 2 зрели банана
* 100 гр захар
* 250 гр брашно
* 300 гр орехи, 200 гр накълцани и 100 гр разполовени
* 200 гр стафиди
* 2 с.л. олио
* 3 с.л. мляко
* 1/2 ч.л. сода бикарбонат
* 1/4 ч.л. сол
* 2 яйца




Приготвяне:

Намачквате с вилица бананите на пюре или използвате пасатор със същата цел. Добавяте олиото, захарта, млякото и яйцата и разбивате добре.
Разбърквате содата, брашното, солта, ядките и стафидите и добавяте към горната смес и разбърквате.
Поставяте в добре намазнена тавичка (продълговата и дълбока с размери 30 x 11 x 8). Отгоре декорирате с половинките орехови ядки.
Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 40 минути.

Баница с готови кори и плънка от кренвирши

Съставки:

1 пакетче тънки кори
300 г кренвирши
2 яйца
50 г сирене
100 г мазнина




Приготвяне:

Корите се разгъват една по една, поръсват се с разтопената мазнина и се препъват на две, след което отново се поръсват с мазнина. Откъм по-тясната страна на всяка прегъната кора се поставя по 1 кренвирш, почистен от обвивката, а останалата част на кората се поръсва със смес от разбитите яйца и настърганото сирене. След това кората се навива на руло и се поставя в намазана с мазнина тава. Баницата се пече при умерена температура. Поднася се веднага след изпичането й.

Баница от хляб с плънка от сирене и пресен колбас

Съставки:

250 г сух бял хляб
125 г сирене
125 г пресен колбас
2 яйца
75 г мазнина
1 ч.ч. прясно мляко
сол и черен пипер на вкус




Приготвяне:

Хлябът се нарязва на тънки филийки, които се потапят в горещото мляко и се поставят в тавичка със сгорещената мазнина. Настърганото сирене и! ситно нарязаният колбас се Размесват с разбитите жълтъци от яйцата и се изсипват върху хляба. Отгоре се прибавят разбитите на сняг белтъци. Предястието се пече в умерена фурна, поднася се топло с домат и кисела краставичка или с подходяща за сезона гарнитура.

БАНИЦА - СУСАМКА

Съставки:

* 1 пакет готови кори
* 1/2 кофичка кисело мляко
* 1ч.л. сода
* 1чаена чаша брашно
* 3 яйца
* 200 гр.сирене
* сусам
* 1чаена чаша лимонада
* 1 кафена чаша олио
* 1 бучка масло




Приготвяне:

ПЛЪНКА: Разбиват се яйцата с киселото мляко и содата,брашното и сиренето. Корите се подреждат една върху друга, като по между им се слага от плънката, по малко мазнина и се ръси от сусама (през 2-3 кори). Подредената баница се нарязва на квадрати, намазва се с масло, полива се с лимонадата и се поръсва обилно със сусама. Оставя се за около 30 минути да поеме. Пече се в умерена фурна до зачервяване.

Бани4ките на Дани

Съставки:

* 1 бутер тесто
* 1 яйце
* сирене (незнам колко, вие преценете, толкова че да не се разтича яйцето и да е гъсто)




Приготвяне:

Нарязвате тестото на правоъгълничета, след това слагате сместа (яйце и сирене) на половината от тестото, а с другата половина покривате и загъвате.
След като сте оформили всичките банички, ги нареждате внимателно в тава (ненамазана с олио) и БУМ слагате ги да се пекат, като предварително сте загрели фурната на 200 градуса.
Печете до зачервяване ;)

Бани4ките на Дани

Съставки:

* 1 бутер тесто
* 1 яйце
* сирене (незнам колко, вие преценете, толкова че да не се разтича яйцето и да е гъсто)




Приготвяне:

Нарязвате тестото на правоъгълничета, след това слагате сместа (яйце и сирене) на половината от тестото, а с другата половина покривате и загъвате.
След като сте оформили всичките банички, ги нареждате внимателно в тава (ненамазана с олио) и БУМ слагате ги да се пекат, като предварително сте загрели фурната на 200 градуса.
Печете до зачервяване ;)

Балатонки

Съставки:

* 1 ч.ч.прясно мляко
* 1 ч.ч.кисело мляко
* брашно
* 1 ч.л.сол
* 1 ч.л.захар
* 1 ч.л.сода
* 1 кубче мая
* 1 белтък

ЗА ПЛЪНКАТА:

* кренвирши
* кашкавал




Приготвяне:

От продуктите замесваме меко тесто.Оставяме да втаса 15-20мин.
Разточваме на тънка кора и режем на триъгълници.
Слагаме по пърче от кренвирша и малко кашкавал. Завиваме на кифла и ги слагаме в намазнена тава.
Мажем кифлите с жълтък и поръсваме с чубрица.
Печем в умерена фурна.

Супер рибена чорбичка

Съставки:

1. Около килограм два три вида дребна риба или глави и опашки. (Само речни или само морски)
2. 400 грама филе от риба (пак речна или морска)
3. 4-5 картофа
4. 3 моркова
5. 1 червена и зелена чушка
6. 2 глави лук
7. лимон, черен пипер, дивесил, магданоз, сол




Приготвяне:

1. В тензух слагаме дребната риба заедно с един морков, повечко девесил и една глава лук. Варим около 45 минути Обезкостяваме ако можем, изстискваме тензуха и изхвърляме остатъците.
2. Нарязваме зеленчуците по следния начин: Една трета на едро (2-3 см.) втората на средни парчета около 1 см. и останалото на ренде или много ситно.( морковите по на дребно) Така ще се получи при варенето различна консистенция- много приятна.
3. На силна скара запичаме рибните филета за кратко. Засилва се аромата на рибата.
4. Варим всичко заедно не повече от 10-15 минути.
5. Подправяме с лимон, пипер, пресен девесил много магданоз и сол

Супа-рибник

Съставки:

* 500 г сафрид с глава
* 30 г краве масло
* 1 морков
* 1 1/2 чаени чаши прясно мляко
* сол
* лимонов сок (оцет)
* чесън




Приготвяне:

Рибата се почиства и измива. Залива се със студена вода и се сварява на тих огън. Изважда се от бульона и се почиства от костите. Нарязва се на дребни парченца и отново се връща в пре­цедения бульон. Прибавят се свареното мляко и сол на вкус. Супата се поставя на огъня да кипне, след което се прибавя маслото (част от маслото може да се оцвети от задушаването на настърган морков). Готовата супа се охлажда, подправя се на вкус със счукан чесън и лимонов сок (оцет) и се поднася поръсена със смлян черен пипер.

Супа от консервирана риба

Съставки:

* 2 консерви риба тон
* 1 глава лук
* 3 с. л. зехтин
* 1 консерва белени домати
* 1 лимон
* 3 филии стар хляб
* 1 с. л. масло
* сол, черен пипер




Приготвяне:

Лукът се задушава със зехтина, изсипват се пасираните домати и се вари 10 минути.
Ако доматите са много гъсти може да се разреди с 1 или 2 чаши вода. Прибавя се сол, черен пипер и се изсипва раздробената риба от консервите. След 5 минути се сваля от котлона и се прибавя сока на лимона.
Филиите хляб се нарязват на кубчета и се поръсват с маслото, запичат се в силна фурна.
Супата се сервира в подходящи чинии и отгоре се поръсват кротоните
По желание се слага по една лъжица заквасена сметана или гъсто кисело мляко.

Супа от риба със спанак

Съставки:

* 500 г мерлуза
* 3 супени лъжици растително масло
* 250 г спанак
* 3 стръка пресен кромид лук
* 3 домата (пресни или от консерва)
* 1 кафена чашка натрошено фиде
* 1 яйце
* 1 чаена чаша кисело мляко
* 1 супена лъжица брашно
* сол
* черен пипер
* джоджен




Приготвяне:

В мазнината и 1 супена лъжица вода се задушават дребно нарязаните лук и част от доматите и се прибавя спанакът, също нарязан на дребно. След задушаването им се посоляват, заливат се с гореща вода или бульон и се варят около 20 минути. Тогава се прибавят нарязаната на кубчета риба, останалите дребно нарязани домати и ситно нарязаният джоджен. Супата се вари 10-15 минути, застройва се с варена застройка от разбитите с киселото мляко яйца и брашно и се поръсва със смлян черен пипер.

Супа от риба по търновски

Съставки:

* 500 г хек (или мерлуза)
* 1/2 кафена чашка растително масло
* 1 глава кромид лук
* 2 моркова
* 1/4 глава целина
* 2 домата
* 1/2 супена лъ­жица брашно
* 3 стръка мащерка (или 2 стръка девисил)
* 1 чаена лъжичка винена киселина
* маг­даноз
* черен пипер
* сол




Приготвяне:

В рибен бульон или подсолена вода се изсипва мазнината и се варят почти до готовност ситно на­рязаните или настъргани лук, моркови и целина, след което се прибавят обелените и дребно наря­зани домати. Като поврят малко доматите, се при­бавят рибата, предварително обезкостена, наряза­на на кубчета и маринована в подкиселена вода, сол и черен пипер, девисилът или мащерката. Су­пата се вари още 10-15 минути. Поднася се поръ­сена със ситно нарязан магданоз.

Супа от риба по манастирски

Съставки:



* 500 г риба (едра)
* 3 супени лъжици растително масло
* 1 връзка пресен кромид лук
* 3 домата (пресни или от консерва)
* 2 пиперки
* 1 морков
* 2 лютиви пиперки (шипки)
* 3 картофа
* 10 маслини
* лимон
* сол
* черен пипер






Приготвяне:

Рибата се почиства от кожата и костите и се нарязва на кубчета. Дребно нарязаният лук и на­рязаният на кубчета морков се варят в подсолена вода заедно с мазнината, нарязаните на кубчета картофи, нарязаните на ивички пиперки, наряза­ните на резенчета домати и целите лютиви пиперки. Когато зеленчуците поомекнат, се прибавят ри­бата и почистените от костилките и разрязани на половинки маслини. Готовата супа се подправя на вкус с лимонов сок и се поднася поръсена със смлян черен пипер.

Супа от риба по воденичарски

Съставки:

* 500 г рибно филе
* 3 супени лъжици растително масло
* 1 глава кромид лук
* 3 домата (пресни или от консерва)
* 3 картофа
* 1 супена лъ­жица брашно
* 3 лютиви пиперки
* 1 яйце
* 1/2 кафе­на чашка бяло вино
* сол
* черен пипер
* оцет
* магданоз




Приготвяне:

Рибата се почиства от кожата и се нарязва на порционни парчета, поръсва се със сол, черен пи­пер и виното и се оставя да престои 20 минути в хладилник. В мазнината и 1 супена лъжица вода се задушават дребно нарязаният лук и част от дребно нарязаните домати. Разбъркват се с браш­ното и се заливат с гореща подсолена вода или бульон. След завирането на течността се прибавят последователно картофите, нарязани на кубчета, дребно нарязаните домати, целите лютиви пиперки и накрая рибата. Супата се вари на умерен огън до готовност, застройва се с разбитото яйце, под­правя се на вкус с оцет и се поднася поръсена с черен пипер и дребно нарязан магданоз.

Супа от риба по градинарски

Съставки:

* 500 г мерлуза (с глава)
* 3 супени лъжици растително масло
* 1 глава кромид лук
* 2 моркова
* 1/4 глава целина
* 1 корен от магданоз
* сол
* лимон
* черен пипер
* девисил




Приготвяне:

Рибата се почиства и измива, обезкостява се и се нарязва на парченца. Рибните отпадъци и 1/3 от почистените и едро нарязани кореноплоди се заливат със студена вода, посоляват се и се варят на умерен огън. Полученият от тях бульон се прецежда. В мазнината и 1 супена лъжица вода се задушават до омекване дребно нарязаният лук и останалите настъргани кореноплоди. В рибния бульон след завирането му се прибавят задушените кореноплоди и парчетата от рибата. Супата се вари до омекване на рибата, подправя се с лимонов сок и сол на вкус и се поръсва с дребно нарязан девисил и смлян черен пипер.

Лютивка с аншоа по мексикански

Съставки:

* 100 гр. аншоа
* 2 скалиди чесън
* 1 чиния кашкавал (500 гр.)
* 10 пиперки (зелени)




Приготвяне:

Смесвате аншоата с чесънът и пиперките и разбърквайте. Сместта печете 30 минути и след това настъргайте кашкавала и печете 1 час.

Калкан чорба

Съставки:




Приготвяне:

Слага се вода в тенджера да заври, след това се слагат 2-3 глави от калкан да се сварят, като периодично се отпенва пяната. След 10-15 м. се вадят главите, бульона се прецежда и в него се слага 1 глава лук разрязана на 4, олио, девесил, черен пипер и се връща на огъня да ври на по слаб котлон докато омекне лука. През това време се чистят главите и месото се прибавя към бульона. След като лука омекне и бульона е поел подправките се сваля от котлона. Прави се застройка - от 2 жълтъка, 2-3 с.л. кисело мляко и сока от един лимон. Разбива се добре, взема се от бульона и се прибавя към застройката, като след това се сипва на тънка струйка в тенджерата. Осолява се.

Рибена чорба от морска риба

Съставки:

* 500 гр морска риба
* 200 гр картофи
* 150 гр праз
* 100 гр моркови
* 50 гр целина
* магданоз
* 4 с. л. олио
* 1-2 чаши зеленчуков бульон
* черен пипер
* дафинов лист
* девесил
* сол




Приготвяне:

1. Рибата се почиства, махате главата, а ако успеете махате и кожата
2. Нарязвате я на едри парчета
3. Наситнявате зеленчуците и ги задушавате с олиото докато омекнат
4. Наливате гореща вода и бульона
5. Слагате рибата и подправяте
6. Варите на тих огън и накрая прибавяте девесила

Рибена чорба от морска риба

Съставки:

* 500 гр морска риба
* 200 гр картофи
* 150 гр праз
* 100 гр моркови
* 50 гр целина
* магданоз
* 4 с. л. олио
* 1-2 чаши зеленчуков бульон
* черен пипер
* дафинов лист
* девесил
* сол




Приготвяне:

1. Рибата се почиства, махате главата, а ако успеете махате и кожата
2. Нарязвате я на едри парчета
3. Наситнявате зеленчуците и ги задушавате с олиото докато омекнат
4. Наливате гореща вода и бульона
5. Слагате рибата и подправяте
6. Варите на тих огън и накрая прибавяте девесила

Рибена чорба от глава

Съставки:

РИБЕНА ГЛАВА, ОПАШКА, ПЕРКИ
КРОМИД ЛУК
КАРТОФИ
СКИЛИДКИ ЧЕСЪН
МОРКОВИ
ОЛИО

ПОДПРАВКИ:
СОЛ НА ВКУС
ЧЕРЕН ПИПЕР СМЛЯН
МАЩЕРКА
ДЕВИСИЛ
ЦЕЛИНА
ЛЮТ ПИПЕР/ЧИЛИ/
СИТНО НАРЯЗАН МАГДАНОЗ




Приготвяне:

ГЛАВАТА И ОПАШКАТА ЗАЕДНО С ПЕРКИТЕ СЕ ПОСТАВЯТ В ТЕНЗУХ И СЕ ПУСКАТ ДА СЕ ВАРЯТ В ЛЕКО ПОДСОЛЕНА ВОДА. ВАРЕНЕТО АКО Е В ТЕНДЖЕРА ПОД НАЛЯГАНЕ Е 15-17 МИН, А АКО Е В ОБИКНОВЕННА ТЕНДЖЕРА 3/4 Ч. ОХЛАЖДАМЕ И ВНИМАТЕЛНО ОТДЕЛЯМЕ МЕСОТО ОТ ГЛАВАТА И ОПАШКАТА, КАТО СЕ СТАРАЕМ МАКСИМАЛНО ДА ПОЧИСТИМ КОСТИТЕ, КОИТО СЕ ВИЖДАТ. В БУЛЬОНА ОТ ВАРЕНЕТО НА РИБАТА ПУСКАМЕ ДА СЕ ВАРЯТ КАРТОФИТЕ ,ЛУКЪТ, СКИЛИДКИТЕ ЧЕСЪН, МОРКОВИТЕ. ВАРИМ 15 МИН НА НЕ МНОГО СИЛЕН ОГЪН. ПРЕДВАРИТЕЛНО ПОЧИСТЕНОТО ОТ КОСТИ МЕСО СЕ ВРЪЩА ОБРАТНО В ТЕНДЖЕРАТА ЗАЕДНО СЪС СВАРЕНИТЕ ЗЕЛЕНЧУЦИ. ОСТАВЯМЕ ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ И МЕСОТО ДА ВРЯТ ЗАЕДНО 5-6 МИН, СЛЕД КОЕТО ПОДНАСЯМЕ ЧОРБАТА ДОКАТО Е ТОПЛА ПОРЪСЕНА С ПОДПРАВКИТЕ. АКО ОТ ПРЕДНИЯ ДЕН СМЕ ИМАЛИ "ТЕЖЪК РИБОЛОВ", ТАЗИ ЧОРБА Е ОТЛИЧНО СРЕДСТВО ДА НИ СЕ ОПРАВИ РИБАРСКАТА ГЛАВА. НАЗДРАВЕ И ДА ВИ Е СЛАДКО!

Рибена чорба

Съставки:

* 400 гр риба (сом, шаран и др.)
* 2 глави лук
* 1 морков
* 2 домата
* 2 корена магданоз
* 5 с. л. олио
* 10 зърна черен пипер
* 1 дафинов лист
* 3-4 стръка девисил
* 2 яйца
* 1/2 кофичка кисело мляко




Приготвяне:

1. Сваряваме почистената и измита риба заедно със ситно нарязания зеленчук, подправките и магданоза.
2. Сварената риба изваждаме от бульона, почистваме я от костите, нарязваме на парчета и връщаме обратно.
3. Застройваме с киселото мляко и яйцето.

Рибена саламура

Съставки:

* 600 г. речна риба (най-добре уклей)
* 2 червени и 2 зелени големи чушки
* 4 средно големи домата
* олио
* сол
* магданоз
* оцет
* чесън




Приготвяне:

Чушките и доматите се опичат на скара, рибата се пече или пържи, ако е едра се обезкостява, всичко, едро нарязано се пуска във вряща подсолена вода, в която е добавено малко олио. Вари се 5-7 мин. и се поръсва с нарязян магданоз. Преди консумиране се подправя с чесън и оцет.

Рибна чорба

Съставки:

* 500 гр риба
* 1 морков
* корен магданоз
* корен целина
* 1 глава стар лук
* 1 дафинов лист
* няколко зърна черен пипер
* няколко зърна бахар
* сол




Приготвяне:

Рибата се почиства и се нарязва на парченца. Зеленчуците също се измиват, почистват и нарязват на кубчета. Рибата, зеленчуците и подправките слагате в достатъчно голяма тенджера, заливате с хладка вода и сварявате супата. След като е готова супата се прецежда, като парченцата риба се връщат обратно в нея.

Рибна супа с шаран

Съставки:

1 шаран около 1 кг
1 бяла риба
малко миди
4 глави лук
4 домата
6 дафинови листа
1 с.л. черен пипер на зърна
червен пипер
сол




Приготвяне:

Рибите се измиват, изчистват, махат се главите, опашките, перките, филетират се и се нарязват на големи парчета.
Слагате голямата тенджера, пълна с вода, пускате 2-те глави, 2 цели обелени глави лук, 2 домата, също и кожата и оставяте да ври около 1 час, с наполовина отворен капак. Така получения бульон се прецежда, като главите се натискат силно в цедката, за да излезе всичкият им сок. След това в готовия вече бульон добавяте червения пипер, останалия лук нарязън на дребно, доматите - обелени и също нарязани на дребно, дафиновия лист и черния пипер. Посолявате и ставяте да заври. Когато това стане добавяте мидите и парчетата риба и оставяте за още около 1/2 час на котлона.

Бърза Рибена чорба

Съставки:

* 3 консерви, каквито имате в наличност (копърка, сафрид, скумрия) 4-5 суп. лъж. отмит грис
* 2-3 литра вода
* 2 глави стар лук
* 2-3 суп. лъж. дом. пюре
* подправки




Приготвяне:

Слагате водата да заври с наразания на ситно лук. После слагате вътре накъсани на малки парченаца рибата от консервите плюс доматеното пюре. Оставяте така да поври около 5 минути, слагате подправките и отмития грис да се сгъсти рибената чорба.

Чорба от птичи дреболии

Съставки:

Дреболии от кокошка или пуйка

1 глава лук

1 морков

1/2 глава целина

50 г фиде

1 домат

50 г масло

сол

магданоз

черен пипер




Приготвяне:

Дреболиите без дробчетата се заливат със студена вода и се варят. Посолява се след като кипне водата. Прибавят се настърганите лук, морков и целина. Дробчетата се слагат заедно с фидето 20 минути преди чорбата да е готова, а настъргания домат - след 10 минути. Накрая се пуска маслото. Чорбата се поднася поръсена с магданоз и черен пипер. Може да се застрои с 1 яйце и 1/2 чаша кисело мляко.

Чорба от агнешки чревца

Съставки:

* 500 гр.агнешки чревца
* 6с.л.ориз
* 1 връзка пресен лук
* 1 ч.л.червен пипер
* бучка краве масло
* черен пипер и сол на вкус




Приготвяне:

1. Добре измитите чревца сваряваме в подсолена вода, нарязваме ги на дребно и връщаме в бульона.
2. Варим още 15мин. заедно с ориза, ситно нарязания лук, маслото и червения пипер.
3. При поднасяне поръсваме с едро счукан черен пипер.

Чорба от агнешки дреболии

Съставки:

* 500 гр. агнешки дреболии
* 1 глава лук или 2-3 стръка зелен лук
* 5 с. л. олио
* 1 ч. л. червен пипер
* 1/2 връзка джоджен
* 1 яйце
* 1 с. л. оцет
* сол
* 1/2 връзка магданоз




Приготвяне:

1. Почистваме от ципите и измиваме агнешките дреболии.
2. Попарваме ги във вряла вода и ги нарязваме на ситно.
3. Заливаме с гореща вода и варим на тих огън.
4. В олиото запържваме ситно нарязания лук с червения пипер и го изсипваме при дреболиите.
5. Посоляваме и доваряваме чорбата.
6. Застройваме я с разбитото яйце и оцета.
7. Накрая поръсваме със ситно нарязаните магданоз и джоджен.

Франкфуртска супа

Съставки:

* 125 г кренвирши
* 50 г краве масло
* 1 глава кромид лук
* 1 чаена чаша прясно мляко
* 1 кафена чашка сметана
* 1 супена лъжица брашно
* 1 чаена лъжичка червен пипер
* черен пипер
* индийско орехче
* сол




Приготвяне:

В 2/3 от мазнината и 1 с. л. вода се задушава до омекване ситно нарязаният лук, разбърква се с брашното и червения пипер и се залива постепенно с 5 чаени чаши гореща вода или бульон. След завирането на течността се прибавят кренвиршите, предварително почистени от обвивката, нарязани на кръгчета и задушени в останалото масло. Супата се посолява и се вари 5-6 минути. Накрая се добавят млякото, разбитата сметана, настъргано индийско орехче и смлян черен пипер.

Селска чорба от пиле

Съставки:

500 г пилешко месо

75 г ориз

лимон

сол

черен пипер




Приготвяне:

Месото се измива и нарязва на малки парчета. Залива се със студена вода и се посолява след като кипне. Малко преди да се свари месото се слага измитият ориз. Готовата чорба се подправя с лимонов сок и черен пипер.

Супа с кренвирши

Съставки:

* 1 голяма глава лук
* 2-3 средноголеми картофа
* малко ориз или фиде - пожелание
* 1 морков
* 1 чушка (може и от консерва)
* може и зеленчуков бульон
* 1-2 кренвирша

За застройката :

* 1 яйце(само жълтъка)
* 1/2 кофичка кисело мляко

Подправки:

* сол
* оцет и смлян черен пипер




Приготвяне:

Запържваме в малко мазнина нарязаният лук, след това го задушаваме с малко вода за 2-3 минути, доливаме останалата част от водата и слагаме картофите, морковите и чушките, нарязани на кубчета. След като се посварят зеленчуците слагаме и ориза (фидето), тъй като му е нужно по-малко време да се свари и нарязаните на ситно кренвирши. След като всичко е готово посоляваме на вкус и приготвяме застройката: разбиваме жълтъка, киселото мляко, добавяме 1с.л. оцет и черен пипер (количеството зависи от предпочитанията).

Супа от свинско месо

Съставки:

за 3-4 порции

* 100-200гр. свински шол
* 1 глава лук
* 1 среден на големина морков
* 1 картоф
* 1 супена лъжица брашно
* 3 щипки сушена или прясна целина (листа)
* 2 супени лъжици ориз




Приготвяне:

Нарязваме месото на дребни късчета и го варим в 1-1.2 литра вода около 15-20 минути. Задушаваме нарязания лук и прибавяме брашното към него, след което го слагаме при свареното месо. Добавят се нарязаните на кубчета морков и картоф както и ориза. Слагаме целината и варим около 20-25 мин до готовност на съставките. По желание супата може да се застрои с един жълтък и 2-3 супени лъжици кисело мляко.

СУПА ОТ СВИНСКИ КРАЧЕТА

Съставки:

* 5 свински крачета
* 3 големи глави кромид лук
* 5 скилидки чесън
* 3 моркова
* 1 зелена чушка
* 1 червена чушка
* малко корен от целина
* сол и черен пипер на вкус
* 2 зеленчукови бульона




Приготвяне:

В тенджера под налягане се слагат крачетата, кромида нарязан на едро, чесъна, морковите нарязани на колелца, чушките нарязани на дребно и корена от целина също нарязан на ситно. Овкусява се с подправките на вкус, прибавят се и бульончетата. Слага се вода, колкото да покрие продуктите. Захлупва се и се вари час и половина на слаб огън

Супа от пилешки дреболии

Съставки:

* 500 г пилешки дреболии
* 50 г краве масло
* 1 морков
* 2 домата
* 1 глава кромид лук
* 1/2 супена лъжица брашно
* 1 кафена чашка натрошено фиде (ориз)
* 1 яйце
* 1/2 чаена чаша кисело мляко
* лимонов сок (оцет)
* сол
* черен пипер




Приготвяне:

Почистените, измити и нарязани дреболии (без дробчетата) се заливат с вода, посоляват се и се варят на тих огън заедно с дребно нарязания лук почти до омекване. Тогава се прибавят фидето, дробчетата и дребно нарязаните домати, а малко по-късно - мазнината, оцветена от задушения в нея настърган морков и след това прецедена. След свалянето на супата от огъня се добавят варена застройка, приготвена от киселото мляко, яйцето и брашното, и вкусовите подправки.

Супа от пиле

Съставки:

* 1 пиле
* 3-4 зелени пиперки
* 3 домата
* 2 сухи червени чушки
* 7-8 скилидки чесън
* 1/2 ч. ч. олио
* сол на вкус




Приготвяне:

1. Нарязваме на парчета изчистеното пиле, поръсваме го с олиото и малко сол и го запичаме на фурна.
2. След това го заливаме с гореща вода и варим до омекване.
3. Опечените, обелени и почистени от семките зелени пиперки нарязваме и счукваме в хаванче заедно с доматите.
4. Сушените чушки попарваме с вряла вода, обелваме ги и също ги счукваме. Сместа сипваме към пилето.
5. Посоляваме супата и варим още 10 мин.
Поднасяме със счукан чесън.

Супа от агнешки главички и лапад

Съставки:

* 2 агнешки главички
* 2 шепи почистен лапад
* 1/2 връзка зелен лук
* 1 супена лъжица брашно
* 1 чаена лъжичка червен пипер
* 2 супени лъжици олио
* сол и черен пипер на вкус

за застройката:

* 1 яйце
* 1/2 чаена чаша кисело мляко




Приготвяне:

Почистените и измити главички заливаме със студена вода и варим на умерено тих огън. След сваряването им почистваме месото и го нарязваме ситно заедно с езика и мозъка. Връщаме го в бульона, като прибавяме и скълцания лапад. В мазнината задушаваме нарязания много ситно лук, брашното и червения пипер. Разбъркваме ги с няколко лъжици бульон и сипваме в супата. Варим още 15-20 минути и Застройваме с разбитото с киселото мляко яйце. Супата поръсваме обилно с едро счукан черен пипер.

Саламур

Съставки:

* eдно цяло пиле
* червени и зелени чушки
* домати
* чесън
* олио
* сол




Приготвяне:

Пилето се поставя в тенджера и се сварява, като се добавя пилешки бульон. След изваждането му е препоръчително да се сложи на скара, за да придобие запечена коричка. След това се накъсва на парчета. Чушките се опичат и белят. Поставят се в дълбок съд /хаванче/. Скълцват се с чукчето. Доматите, по възможност се изпичат или белят и пържат в тиган до сгъстяване. След това се поставят при чушкитеи се добавя сол и олио. Сместа се обърква добре. Накъсаното пиле и смета от чушките и доматите се поставят във водата, в която е вряло пилето.

Пилешка супа

Съставки:

* 1/2 пиле
* 1 малка глава лук
* 1-2 моркова
* 3 картофа
* 2 пиперки зелена и червена
* 2 домата
* 1 ч.чаша фиде
* 4 лъжици кисело мляко
* 2 жълтъка
* магданоз
* целина




Приготвяне:

Сваряваме пилето. Обезкостяваме го. Отцеждаме булона, добавяме вода и слагаме да ври, добавяме настърганите моркови и лука нарязан на дребно. След това картофите нарязани на кубчета,пипера и доматите пожелание настъргани. Добавяме и фидето. След като всичко се свари добавяме обезкостеното пилешко месои оставяме да къкри на бавен огън още 5 минути. Преди да свалим супата нарязваме магданоз и 3лисчета целина.Оставяме малко да изстине и след това правим застройка с киселото мляко и жълтъците. По желание към супата може да добавите и черен пипер.

Пача

Съставки:

Крака и уши от младо прасе

1 глава чесън

50 г хрян

60 г оцет

сол




Приготвяне:

Краката и ушите се почистват и измиват добре. Сваряват се в подсолена вода докато започнат да се отделят от костите. Месото се изчиства, нарязва се на ситно с остър нож и се връща в съда. Прибавят се настърганият хрян и счуканият чесън, залети с оцет. Чорбата може да се, поднесе топла или студена, като се остави да изстине и се стегне.

Пача

Съставки:

* 1,500 кг свински крачета, уши и опашки
* 5-6 скилидки чесън
* дафинов лист
* бахар
* черен пипер
* оцет
* хрян
* сол




Приготвяне:

1. Поставяме измитото месо в дълбока тенджера и заливаме със студена вода, така че да го покрие.
2. Прибавяме подправките, без чесъна и оцета.
3. Варим на умерен огън около 3 часа, след което изваждаме месото и го обезкостяваме.
4. Прецеждаме бульона. Нарязваме месото на парчета.
5. Подправяме с настърган хрян, счукан чесън и оцет.
6. Пачата може да се поднесе като гореща супа или да се остави на студено да се желира. Във втория случай се реже на парчета.

Курбан с пилешко месо

Съставки:

* 500 г пиле
* 50 г краве масло
* 1 главичка кромид лук
* 1 морков
* 2 домата
* 1 прясна пиперка
* 2 картофа (или 1 непълна кафена чашка ориз)
* 1/4 връзка джоджен
* 1/5 връзка магданоз
* 1 яйце
* оцет
* черен пипер
* сол
* лютиви пиперки на вкус




Приготвяне:

Дребно нарязаният лук се задушава в 1/2 от маслото и малко вода до омекване, след което се прибавят нарязаното на малки парченца пилешко месо и нарязаният на кубчета морков. Заливат се с 6 чаени чаши гореща вода, посоляват се и се варят до полуомекване на месото. След това се прибавят последователно картофите, нарязани на кубчета, пиперките и доматите, нарязани на малки парчета, джодженът и магданозът, нарязани на дребно (или стрити, ако са сушени). Готовата супа се застройва с пресечена застройка от разбитото яйце, което се прибавя през цедка при непрекъснато разклащане на съда, подправя се с оцет и черен пипер и се поднася поръсена с дребно нарязан магданоз.

Крем супа от пиле

Съставки:

* 500 г пиле
* 25 г краве масло
* 2 супени лъжици растително масло
* 1 морков
* 1 корен от магданоз
* 1 глава кромид лук
* 3 супени лъжици брашно
* 1 яйце
* 1 1/2 чаени чаши прясно мляко
* черен пипер
* лимонов сок
* сол




Приготвяне:

Почистеното и измито пиле се сварява цяло в подсолена вода заедно с лука и ароматичните корени, след което се обезкостява. Част от бялото месо се нарязва на кубчета и се оставя за притурка към готовата супа, а останалото месо се смила в месомелачка с дребна решетка. От растителното масло, брашното и 2/3 от млякото се приготвя бешамелов сок, който се смесва със смляното месо и прецедения бульон. Супата се вари 5-6 минути, прецежда се през цедка, застройва се с разбитото яйце и останалата 1/3 от млякото и се подправя с прясното масло и лимонов сок (оцет) на вкус. Поднася се с парченца от нарязаното бяло месо и смлян черен пипер.

РУСКИ БОРШ

Съставки:

На 3 литра бульон

* 400-500 гр.средно тлъсто свинско месо
* 5 средно големи картофа
* около 300 гр.прясно зеле
* 1 голям морков
* 1 глава червено цвекло
* 1 голяма глава лук
* 2 супени лъж. доматено пюре или 2-3 пресни домата
* ако има-1 пиперка


Подправки:

* сол-около 1 суп.лъжица
* лимонена киселина - 1/4кафяна лъжичка
* 3-4 зърна чер .пипер
* 3-4 зърна бахар
* 2 дафинови листа
* малко стръкче магданоз






Приготвяне:

Сваряваме месото в 3 литра вода до пълна готовност, посоляваме бульона, изваждаме след малко месото в чиния, бульона се прецежда, към него се прибавят нарязаните на кубчета картофи.

Докато се варят картофите, нарязваме зелето на тънки лентички с дължина 4-5 см. По отделно настъргваме морковите и червеното цвекло на едро ренде, нарязваме на ситно лука. Когато картофите омекнат слагаме зелето и морковите.

Загряваме 2-3 лъжици олио в дълбок тиган. В загрятата мазнина пържим първо лука до златисто, после прибавяме червеното цвекло, ситно нарязан пипер и след още 5 минути пържене слагаме доматеното пюре размито в малко вода или обелени и настъргани домати, оставяме съдържимото на тиганчето да се задуши за 6-10 мин.

През това време слагаме във врящата супа нарязаното месце и подправките /ако не искаме зелето в супата да е много меко - още след 5 минути варене слагаме лимонената киселина./

Изсипваме съдържимото на тиганчето във врящата супа и я оставяме да къкри на слаб огън още 15 мин. В последните 5 мин. слагаме нарязания магданоз.

Гулаш от смляно месо с ориз

Съставки:

* 250 г смляно месо
* 1 глава кромид лук
* 1 супена лъжица доматено пюре
* 1 кафена чашка разтопена мазнина
* 1 кафена чашка ориз
* червен пипер
* черен пипер
* сол




Приготвяне:

Ситно нарязаният лук и месото се задушават заедно в мазнината няколко минути, след което се разбъркват с доматеното пюре, червения пипер и сол, прехвърлят се в тенджера с повишено налягане, заливат се с 6 чаени чаши вода и се варят заедно с почистения и измит ориз. Готовата супа се поднася поръсена с черен пипер. По желание може да се подправи с оцет и счукан чесън.

Вкусно телешко варено

Съставки:

* 700 гр - Телешко /без мазно и ципи/
* 2 бр. - големи картофа
* 1 бр. - голяма глава лук
* 50 гр. - праз лук /по желание/
* 2 бр. - големи моркова
* малко бурканче гъби /печурки/
* фиде /по преценка/
* 1 бр. - червена пиперка
* 1 вр. - магданоз
* 1 вр. - целина /може и сушена/
* 1 ч.л - червен пипер
* 1 ч.л - чубрица
* 3 бр. - скелитки чесън
* 1 бр - бульон КОСТИЛЯ
* 2 бр. - бульон КОСТИЛЯ




Приготвяне:

Месото се изчиства от мазнината и жилите и се нарязва на средно големи кубчета, след което се слага на котлона докато заври. Препенва се 2 пъти и се маха от котлона 5 мин след като заври. Месото се прецежда и се измива добре с гореща вода. Бульона се изхвърля и месото заедно с нарязания на големи кубчета лук се слага с чиста вода в тенджера под налягане. Когато заври котлона се намалява на най-ниска степен и се оставя да ври 40мин. Маха се от огъня и след 5-6 минути когато налягането в тенджерата спадне се пробавят всички други продукти нарязани на малки кубчета, без магданоза. Слага се отново на котлона, на най-силна степен. Когато заври, котлона се намалява на най-ниска степен и се остава да ври още 15 мин. Тенджерата се снема от котлона и след като налягането спадне /след около 5-6 мин./ се прибавя ситно нарязания магданоз. При желание може да се добави сол.

Агнешка чорбица

Съставки:

* 300 г агнешко месо
* 1 връзка пресен кромид лук
* 50 г краве масло
* 1 кафена чашка ориз
* 1 морков
* 1 яйце
* 1/2 супена лъжица брашно
* 1/2 чаена чаша кисело мляко
* 3 домата
* 1/4 връзка магданоз
* джоджен
* черен пипер
* сол на вкус




Приготвяне:

Месото се нарязва на дребни парчета, залива се с 3 чаши вода и се оставя да заври, след което се посолява, отпенва се и се вари почти до омекване заедно с дребно нарязаните и задушени в 1/2 от мазнината, лукът и моркова. Прибавя се оризът, а малко преди отстраняването на супата от огъня се добавят дребно нарязаните домати, джоджен и част от магданоза. Готовата супа се застройва с варена застройка от яйцето, киселото мляко и препеченото брашно, подправя се с останалата 1/2 от маслото, черен пипер и сол и се поднася поръсена с останалата част от магданоза.

Агнешка супа

Съставки:

* 300 г агнешко месо
* 50 г краве масло
* 1 връзка пресен кромид лук
* 1/2 връзка копър
* 1/2 връзка магданоз
* 1/2 супена лъжица брашно
* 2 яйца
* 2 кафени чашки кисело мляко
* черен пипер
* сол




Приготвяне:

Месото се нарязва на късчета, залива се с 8 чаени чаши вода и се оставя да заври, след което се посолява, отпенва се и се вари до омекване. Тогава се прибавят задушеният в 2/3 от маслото дребно нарязан лук, брашното и ситно нарязаните копър и магданоз. След няколко минути супата се отстранява от огъня, подправя се с останалата част от маслото, черен пипер и сол на вкус и се поднася с киселото мляко и кубчета от твърдо сварените яйца.

Варено пиле

Съставки:

* 500 г пиле
* 50 г краве масло
* 3 моркова
* 1/4 глава целина
* 1 глава кромид лук
* 1 корен и листа от магданоз
* 2 картофа
* 2 домата
* хрян
* оцет
* сол
* черен пипер




Приготвяне:

Почистеното и измито пиле се нарязва на едри парчета, залива се със студена вода и се оставя да заври, след което се посолява, отпенва се и се вари почти до омекване на умерен огън (без бурно кипене) заедно с дребно нарязания лук и нарязаните на по-едри кубчета кореноплоди. Прибавят се последователно картофите, нарязани на едри кубчета с къдрав нож и дребно нарязаните домати. Варенето продължава до пълното омекване на месото и зеленчуците. Тогава се прибавят маслото и ситно нарязаните магданозени листа. Съдът се сваля от огъня и приготвеното варено пиле се поднася с настърган хрян, подправен на вкус с оцет, сол и захар.

Краставичена супа

Съставки:

* 500 гр краставици
* 250 мл зеленчуков бульон
* 150 гр сметана
* копър
* сол, пипер
* крутони





Приготвяне:

1. Краставиците се обелват, разполовяват и сърцевината им се маха и се нарязват на полукръгчета.
2. Пасирате ги като при това добавяте и бульона (вече изстуден).
3. Измивате копъра и го нарязвате на дребно. Прибавяте го към сметаната и разбърквате добре.
4. Прибавяте подправките, смесвате всичко и оставяте в хладилника.
5. Преди да сервирате добавяте крутоните.

Краставичена супа

Съставки:

* 500 гр краставици
* 250 мл зеленчуков бульон
* 150 гр сметана
* копър
* сол, пипер
* крутони





Приготвяне:

1. Краставиците се обелват, разполовяват и сърцевината им се маха и се нарязват на полукръгчета.
2. Пасирате ги като при това добавяте и бульона (вече изстуден).
3. Измивате копъра и го нарязвате на дребно. Прибавяте го към сметаната и разбърквате добре.
4. Прибавяте подправките, смесвате всичко и оставяте в хладилника.
5. Преди да сервирате добавяте крутоните.

Картофена супа с домати и прясно мляко

Съставки:

* 500 г картофи
* 3 домата
* 25 г краве масло
* 1 корен и листа от 1/2 връзка магданоз
* 1/2 чаена чаша прясно мляко
* 1/2 супена лъжица брашно
* 5 чаени чаши вода
* черен пипер
* сол на вкус




Приготвяне:

Картофите се почистват и измиват, нарязват се на кубчета и се сваряват в подсолената вода заедно с корена от магданоза. Брашното се размива с прясното мляко, разбива се с настърганите домати и се прибавя към картофите. Супата се посолява и се вари още 10-15 минути. При поднасянето й към всяка порция се прибавя по 1/5 от маслото и ситно нарязаните магданозени листа и черен пипер на вкус.

Картофена супа с кисело мляко

Съставки:

* 500 г картофи
* 3 коренчета от магданоз и листа от 1/2 връзка магданоз
* 1 чаена чаша кисело мляко
* 25 г краве масло
* 6 чаени чаши вода
* сол
* черен пипер на вкус




Приготвяне:

Картофите и корените от магданоза се почистват и измиват, поставят се в съд с малко количество подсолена вода и се варят до разваряване, след което магднозовите корени се отстраняват, а картофите се стриват на пюре, заливат се с останалата гореща вода и се кипват. Приготвената супа се подправя с маслото, ситно нарязания магданоз и черен пипер на вкус и се поднася с киселото мляко

Картофена супа - III вид

Съставки:

* 400 г картофи
* 1 глава кромид лук
* 3 супени лъжици растително масло
* 25 г краве масло
* 1/2 кафена чашка ориз
* 1 супена лъжица доматено пюре
* 1 чаена лъжичка червен пипер
* 6 чаени чаши вода
* 1 връзка магданоз
* черен пипер
* сол на вкус




Приготвяне:

Лукът, нарязан на дребно, се задушава в растителното масло и малко вода до омекване, разбърква се с червения пипер и доматеното пюре и се залива с горещата, леко подсолена вода. Към течността, след като кипне, се прибавят нарязаните на кубчета (с големина на бучка захар) картофи, а след сваряването им се прибавя оризът. Супата се вари още 10 минути. След свалянето й от огъня се прибавят прясното масло, ситно нарязаният магданоз и черен пипер на вкус.

Картофена супа - II вид

Съставки:

* 500 г картофи
* 1 глава кромид лук
* 4 супени лъжици растително масло
* 1 супена лъжица доматено пюре
* 1 яйце
* 2 кафени чашки кисело мляко
* 1/4 връзка магданоз
* черен пипер
* сол на вкус




Приготвяне:

Дребно нарязаният лук се задушава до омекване в мазнината и 1 супена лъжица сода. Прибавя се размитото с вода доматено пюре и се разбърква. Добавят се 6 чаени чаши гореща вода. След като течността заври отново, се прибавят почистените, измити и нарязани на кубчета картофи. Супата се посолява на вкус и се вари на тих огън до омекване на картофите. От киселото мляко, яйцето и част от течността на супата се приготвя застройка, която при непрекъснато разбъркване се прибавя в отстранената от огъня супа. Преди поднасянето й супата се поръсва със ситно нарязания магданоз и черен пипер на вкус (по желание).

Картофена супа

Съставки:

* 500 г картофи
* 50 г мазнина (краве масло, растително масло)
* 7г връзка копър
* 1 чаена чаша кисело мляко
* 6 чаени чаши вода
* сол и черен пипер на вкус




Приготвяне:

Картофите се измиват, обелват се, повторно се измиват, нарязват се на кубчета и се задушават в мазнината 5—6 минути, след което се заливат с горещата и леко подсолена вода, разбъркват се и се варят при леко кипене. Малко преди сваряването на картофите се прибавя почистеният, измит и ситно нарязан копър. Готовата супа се поднася с по 1 супена лъжица от киселото мляко към всяка порция и черен пипер на вкус.

Картофена крем супа

Съставки:

* картофи
* вода или зеленчуков бульон
* сол
* черен пипер
* къри




Приготвяне:

Сварявате картофите нарязани на кубчета, след което ги пасирате заедно с част от водата, в която са врели. Овкусявате с подправките връщате на котлона да заврят, след което отстранявате от огъня и сервирате.

Картофена крем супа

Съставки:

500гр. картофи
1 глава кромид лук
1/2 връзка магданоз
2 моркова
сол, черен пипер, къри
зехтин




Приготвяне:

Картофите, лукът и морковите се обелват и сваряват. Заедно с водата, в която са врели се пасират. Магданозът се пасира с 3-4 с.л. зехтин и се добавя към супата. Подправяме с черен пипер и къри.

Картофена крем супа

Съставки:

500гр. картофи
1 глава кромид лук
1/2 връзка магданоз
2 моркова
сол, черен пипер, къри
зехтин




Приготвяне:

Картофите, лукът и морковите се обелват и сваряват. Заедно с водата, в която са врели се пасират. Магданозът се пасира с 3-4 с.л. зехтин и се добавя към супата. Подправяме с черен пипер и къри.

Зеленчукова супа с гречка/елда

Съставки:

* 2 картофа
* връзка моркови
* връзка магданоз
* връзка пащърнак
* ½ глава чесън
* 3 глави лук
* ½ ч.ч. гречка/елда




Приготвяне:

Нарязвате зеленчуците на дребно и варите до готовност в около 2-2,5 литра вода. Когато картофите са сварени прибавете гречката и варете докато и тя стане готова, обикновенно това става за около 30 минути, като през това време елдата набъбва и става мека.

Зелева чорба с праз

Съставки:

* 1/4 средно голяма кисела зелка
* 1 стрък праз
* 5 чаени чаши зелев сок
* 2 сушени червени пиперки (сладки)
* 1 чаена лъжичка червен пипер
* 3 супени лъжици растително масло
* 1-2 лютиви пиперки ( по желание)




Приготвяне:

Ситно скълцаното зеле и дребно нарязаният праз се заливат с току що наточения зелев сок и се разбъркват с леко запечените и ситно натрошени сушени пиперки, растителното масло и червения пипер. Лютивите пиперки също се запичат и се натрошават в чорбата (по желание) преди консумацията й.

Зелева чорба с маслини и яйца

Съставки:

* 5 чаени чаши зелев сок
* 1/4 кисела зелка
* 1 стрък праз
* 100 г маслини
* 2 яйца
* 3 супени лъжици растително масло
* 1 чаена лъжичка червен пипер
* 2 червени сушени пиперки (сладки или лютиви)




Приготвяне:

Ситно скълцаното зеле и дребно нарязаният праз се заливат с току що наточения зелев сок и се разбъркват с леко запечените и ситно натрошени сушени пиперки, растителното масло и червения пипер. Почистени от костилките и едро нарязани маслини и настъргани твърдо сварени яйца също се прибавят. Лютивите пиперки се запичат и се добавят.

Зелева чорба

Съставки:

* 500 мл зелев сок от кисело зеле
* 6 с.л. праз нарязан на ситно
* 2 ч.л. олио
* червен пипер




Приготвяне:

Зелевият сок се прецежда и се слага в купичка прибавя се праза, олиото и червен пипер на вкус.

Зелева чорба

Съставки:

зелев сок
праз
люта червена чушка (по желание)
зехтин (олио)




Приготвяне:

Източва се и се прецежда сок от кисело зеле. В него се нарязва на ситно 1 стрък праз и се поръсва с червен пипер. Поднася се студен.
Може да препечете и червена суха люта чушка, която да натрохите на дребно.
Добавете и малго зехтинец или олио.

Зелева супа с доматено пюре

Съставки:

* 2-3 картофа
* 1-2 глави стар лук
* 1 морков
* 400 г бяло зеле
* 2 с.л. доматена паста
* 3 дафинови листа




Приготвяне:

Почиствате и обелвате картофите, след което ги нарязвате на кубчета. Лукът се наситнява, морковите се нарязват на тънки кръгчета. Зелето също се наситнява. Слагате да варите картофите и когато са полуготови прибавяте зелето, заедно с морковите и доматената паста. Дафиновия лист се прибавя 3-4 минути преди супата да е готова, тоест зеленчуците са се сварили.

Зелева супа с доматено пюре

Съставки:

* 2-3 картофа
* 1-2 глави стар лук
* 1 морков
* 400 г бяло зеле
* 2 с.л. доматена паста
* 3 дафинови листа




Приготвяне:

Почиствате и обелвате картофите, след което ги нарязвате на кубчета. Лукът се наситнява, морковите се нарязват на тънки кръгчета. Зелето също се наситнява. Слагате да варите картофите и когато са полуготови прибавяте зелето, заедно с морковите и доматената паста. Дафиновия лист се прибавя 3-4 минути преди супата да е готова, тоест зеленчуците са се сварили.

Зимна доматена супа

Съставки:

* 1 буркан белени стерилизирани домати
* 1 глава кромид лук
* 1 корен от магданоз
* 1 кафена чашка натрошено фиде (ориз)
* 4 супени лъжици растително масло
* 5 чаени чаши вода
* 1 чаена лъжичка червен пипер
* 1 чаена лъжичка захар
* 1 яйце
* сол
* черен пипер




Приготвяне:

Лукът и магданозовият корен се почистват и измиват, нарязват се на дребно и се задушават в мазнината и малко вода до омекване. Прибавят се червеният пипер и нарязаните домати заедно със сока от консервата. Заливат се с горещата вода и след като течността заври, се прибавя фидето (оризът). Супата се вари до омекване на фидето (ориза), отстранява се от огъня, подправя се със захарта, сол и черен пипер на вкус и се застройва с разбитото яйце.

Гъбена чорба

Съставки:

* 250 г гъби
* 1 морков
* 1 кафена чашка ориз
* 50 г краве масло
* 1 яйце
* 1/2 чаена чаша кисело мляко
* 6 чаени чаши вода
* копър
* черен пипер
* сол




Приготвяне:

Гъбите, нарязани на ивици и морковът, нарязан на кубчета, се слагат в съд с врящата леко подсолена вода и се варят до омекване, след което се прибавя оризът. След сваряването на ориза супата се отстранява от огъня, подправя се с прясното масло, застройва се с яйцето и киселото мляко, поръсва се със ситно нарязан копър и смлян черен пипер и се поднася.

Гъбена супа с елда

Съставки:

* 100 г картофи
* 30 г елда
* 10 г гъби
* 20 г лук
* 15 г растителна мазнина
* магданоз
* сол
* черен пипер




Приготвяне:

Сварете нарязаните на кубчета картофи, добавете елдата, нарязаните гъби, леко запържения в мазнината лук и подправките. Варете да готовност. Готовата супа поръсете с наситнения магданоз.

Гъбена супа

Съставки:

* 350 гр. гъби
* 1 глава лук
* 50 гр. масло
* 1 с. л. брашно
* 1 кубче зеленчуков бульон




Приготвяне:

1. Лукът нарязан на дребно се задушава с маслото, прибавя се брашното.
2. Долива се литър и половина вода, прибавят се изчистените и нарязани на парчета (не много ситно) гъби, бульона и сол на вкус.
3. Вари се 20-30 мин.
4. Преди да се свали от котлана се поръсва с черен пипер и пожелание магданоз.

Ajoblanco (Аиобланко)

Съставки:

* 250-300 г твърд хляб
* вода, за накисване на хляба
* 100 г сурови бадеми, обелени
* 2-3 скилидки чесън
* 1,5 л вода
* 1 ч.ч. зехтин
* оцет, червен винен




Приготвяне:

Накиснете хляба във водата. С помощта на кухненски робот или чопър смелете бадемите със чесъна и щипка сол, колкото може по-добре. Добавете изцедения хляб и продължете на смилате докато получите хомогенна паста. Продължете да бъркате и добавете бавно зехтина (както при приготвянето на майонеза), след това и оцета (на вкус, но според мен и съвсем малко е достатъчно) и накрая водата. Добавятено на зехтина и водата трябва да стане бавно, защото целта ни е гладка и хубава емулсия. Сервира се изстудено. Гарнира се по избор с нарязани на половинки зърна грозде (без семки), или пък резанчета ябълка, или пъпеш, или пък малки скаридки и дори настъргани на пръчици запечени бадеми.

Бобена чорба

Съставки:

* 1-2 ч.ч. боб
* лук
* морков
* целина
* 2-3 с.л. растителна мазнина
* доматено пюре




Приготвяне:

Бобът се накисва за една нощ в хладка вода. След като е престоял в нея, тя се изхвърля, бобът се изплаква добре и се залива отново с достатъчно количество хладка вода (преценява се на око в зависимост от това, колко гъста искаме да е чорбата). На много силен огън чорбата се кипва, след което огънят се намалява до тих. След 30-35 минути варене към боба се добавят нарязаните на ситно лук, морков и целина. Тяхното количество се определя също на око, а и според личния вкус. Добавят се 2 с.л. растителна мазнина и чорбата се доварява. Десет минути преди края на варенето (когато бобът е повече от почти готов) прибавяте леко задушеното в останалата мазнина доматено пюре, кипвате и доварявате до пълна готовност.

Бисмарк (Чорба от праз със зелев сок)

Съставки:

* 2 стръка праз лук
* 5 чаени чаши зелев сок
* 1 чаена лъжичка червен пипер
* сушени червени пиперки (сладки или лютиви)
* 3 супени лъжици растително масло




Приготвяне:

Празът се нарязва на дребно и се залива с току що наточения зелев сок. Прибавят се предварително запечените и натрошени пиперки, растителното масло и червеният пипер. Чорбата се разбърква и се оставя на студено до поднасянето й.

Гаспачо от Испания

Съставки:

* 2 кг зрели дочати
* 1 кг краставици
* 1-2 глави кромид лук
* 3-4 зелени чушки
* 4-5 скилидки чесън
* 100 г зехтин
* сол и оцет на вкус




Приготвяне:

Всичко това се пасира с миксера и се прецежда през гевгир, за да се сгъсти супата. По желание може да се пасират и няколко филий сухар. Сервира се студена, поръсена с крутони.

Гаспачо от Испания

Съставки:

* 2 кг зрели дочати
* 1 кг краставици
* 1-2 глави кромид лук
* 3-4 зелени чушки
* 4-5 скилидки чесън
* 100 г зехтин
* сол и оцет на вкус




Приготвяне:

Всичко това се пасира с миксера и се прецежда през гевгир, за да се сгъсти супата. По желание може да се пасират и няколко филий сухар. Сервира се студена, поръсена с крутони.

"Кашкавалена" супа с гъби

Съставки:

* Топено сирене - 500 гр.
* Гъби - 200 гр.
* Вода - 3-3.5 литра
* Морков - 1 бр.
* Зеленина - за украса




Приготвяне:

1. Измивате гъбите и ги нарязвате на тънки ивички.
2. Измивате и почиствате моркова и го настъргвате на едро реднде.
3. Топеното сирене се нарязва на кубчета или се настъргва на едро ренде.
4. Кипвате водата, намалявате огъня и прибавяте сиренето като непреставате да бъркате докато не получите еднородна смес.
5. Добавяте гъбите, слагате капака и варите около 15 минути, след което добавяте моркова и варите още няколко минути.

Зелена салата с манго и овче сирене

Съставки:

250 гр салата
1 връзка пресен лук
1 манго
100 гр овче сирене
1 яйце
50 гр орехи
оцет (малинов)
олио (от орехи)
сол
пипер




Приготвяне:

Салатата измивате, подсушавате и разпределяте в чиниите. Мангото се обелва, нарязва се на ленти и се добавя към салатата. Овчето сирене се нарязва на не много малки парченца, който се овалват в яйцето и настърганите орехи. Изпържват се в малко олио или масло, на ниска температура, докато обвивката им стане златиста. Добавяте в салатата.От оцета, олиото и подправките правите дресинг, с който овкусявате салатата. Ако искате може да добавите и мъничко горчица.

Зелена салата с каперси

Съставки:

* 1-2 марули
* 10-12 маслинки
* 4 с.л. каперси
* 100 гр.синьо сирене
* 2 с.л.сос "Песто"




Приготвяне:

Марулята се нарязва. Слагат се маслинките, каперсите и сос "Песто". Обърква се и отгоре се поръсва с натрошеното (на едро) синьо сирене.

Зелена салата с риба тон

Съставки:

* 1 бр. зелена салата
* 1 бр. лимон
* 1 бр. пресен чесън
* 350 гр. риба тон
* 100 гр. маслини
* сол и зехтин




Приготвяне:

Измийте и нарежете зелената салата на финни ивици след което прибавете почистеният и нарязан на ситно чесън. След това прибавете рибата заедно с лимона, зехтина и солта и разбъркайте хубаво сместа. Гарнирайте с малко лимонови резани и маслини.

Зелена салата (маруля) с яйца и кисело мляко (сметана)

Съставки:

* 1 зелена салата или маруля
* 3 яйца
* 1 ч. ч. кисело мляко (сметана)
* 3 с. л. растително масло
* 1/2 връзка магданоз
* сол на вкус





Приготвяне:

Отделят се листата на зелената салата (или марулята), измиват се добре, нарязват се на ленти и се заливат с киселото мляко (сметаната), разбито с 1/2 от дребно нарязания магданоз, 1/2 от твърдо сварените и нарязани на резенчета яйца, растителното масло и сол на вкус. Размесват се и се поставят в подходяща чиния. Приготвената салата се украсява с листенца от останалия магданоз и кръгчета или резенчета от останалите сварени яйца.

Зелена салата

Съставки:

* 1 маруля
* 2 домата
* 1 скилидка чесън
* 100 гр белен слънчоглед
* 1 краставица
* луканков салам




Приготвяне:

Марулята се накисва на парчета, доматите се нарязват, а също и краставицата. Луканковият салам се реже на ситни малки кубчета, настъргва се чесънът и беленият слънчоглед се поръсва отгоре. Овкусяваме с малко зехтин, оцет и щипка сол.

Зелена салата

Съставки:

* 1 зелена салата
* 2 супени лъжици растително масло
* 2 супени лъжици оцет
* 1 чаена лъжичка сол




Приготвяне:


Листата на зелената салата се измиват в обилно количество течаща вода, нарязват се на ивички и се поставят в съда за поднасяне. Непосредствено преди поднасянето се поливат с марината, приготвена от растителното масло, оцета и солта.

Зелева салата

Съставки:

* зеле
* морков
* целина
* зелен лук (2-3 стръка, може и цяла връзка)
* сладка царевица (аз предпочитам Bonduelle)
* сол
* оцет
* олио




Приготвяне:

Предполагам всеки е правил зелева салата.
Зелето се реже на ивички. Морковът е настърган. Целината нарязана наситно.
Това се разбърква със солта оцета и олиото.
Нарязаният на ситно лук и царевицата прибавям накрая, за да не се смачкат докато омесвам зелето с моркова и целината.

Зимна салата

Съставки:

* майонеза (около половин купичка)
* кисели краставички
* маслини
* чушки
* картофи (1, 2 картофа)
* грах
* колбас (по ваш избор)
* кисело мляко (5-6 супени лъжици)




Приготвяне:

Първо се взима киселото мляко и се изсипва, толкова количество, колкото желаете да бъде голяма вашата зимна салата. След това се изсипва половин купичка майонеза, и тогава се прибавят салами, кисели краставички, маслини, чушки, 1 или 2 картофа, грах и други избрани от вас зимни продукти. И ето че вече нашата салата е готова!

Зимна салата

Съставки:

От туршия - по една краставичка, чушка, домат, морков, карфиол, резен кисело зеле

2 яйца

1 ябълка

майонеза

солена или пушена риба

листа от зелена салата или от кисело зеле

черен пипер




Приготвяне:

Яйцата се сваряват, обелват и нарязват на кубчета. Ябълката - също. Към тях се прибавят нарязаните продукти от туршията. Подправят се с черен пипер и майонеза. В купички от компот се нареждат листата от зелена салата или кисело зеле. Отгоре се сипват по 1-2 лъжици от салатата. Върху нея се нареждат парченца от изчистената риба.

Весела салата

Съставки:

* 400 гр. кус-кус
* 200 гр. кисело мляко
* 1 кутийка майонеза
* 1 консерва царевица /малка/
* 2-3 кисели краставички
* 100 гр. шунка или някакъв друг колбас
* 1-2 мариновани чушки




Приготвяне:

Кус куса се сварява и се измива. Краставичките, шунката и чушките се нарязват на ситно. Всичко се смесва и се разбърква добре.

Въздушна картофена салата с майонеза

Съставки:

* картофи според желаното количество - може би килограм и половина за 3 порции
* бульон 1-2 бр.от каквото имате, но най-удачно е гъбен или зеленчуков
* сирене-250 гр
* готова майонеза от тубичка




Приготвяне:

Най-важното нещо на тази салата е варенето на картофите. Обелете ги, нарежете ги на половинки, за да се сготвят по-бързо и ги сложете в тенджерка. Сложете вода,ковто да ги покрива. Задължително отгоре натрошете бульона. Идеята е те да се сварят и да са вече овкусени. Сол не се слага, защото самият бульон е солен. За повече вкус сложете 2 бр. от кубчетата. Правила сам го с 1 бр, но с 2 бр е по-добре. Най-добре е бульона да е зеленчуков или гъбен, но става с всякакъв. Дръпнете картофите от огъня преди да са уврели, много е важно да са твърдо сварени, а не да се размазват като ги стиснете с пръсти. Това трябва да е така, тъй като те се рендосват и трябва да станат на малки лентички, така както настъргвате кашкавал например, правете го директно в чинията за сервиране. След като сте готови, отгоре натрошавате сирене и поливате обилно с майонеза.

Гъбена салата

Съставки:

* 200 гр.сурови култивирани печурки
* 3 глави лук
* 1/2 буркан кисели краставички
* 200 гр.колбас
* олио




Приготвяне:

Продуктите се нарязват в съд или купа, разбъркват се, поръсват се с олио.

Гъбен хайвер

Съставки:

* около 100 г сушени гъби
* 15 г растителна мазнина
* 10 г лук
* 20 г зелен лук
* 5 г оцет
* чесън на вкус
* сол и черен пипер на вкус




Приготвяне:

Измийте и сварете до готовност сушените гъби, оставете ги да се охладят и ги накълцайте съвсем на дребно или още по-добре ги пасирайте. Ситно нарязаният стар лук леко запържете в мазнината, добавете гъбите и задушавайте 10-15 минути. Три минути преди края на задушаването прибавете наситнения чесън, оцета, солта и пипера.
Готовия хайвер поставете в подходяща чиния и поръсете с накълцания зелен лук.

Асеновградска салата

Съставки:

* 1 кг домати
* 2-3 глави целина
* 750 г сирене
* 2 супени лъжици растително масло
* 1 връзка магданоз
* черен пипер и сол на вкус




Приготвяне:

Нарязваме целината на кубчета. Сваряваме я в посолена вода. Изрязваме капачета на доматите и ги издълбаваме. Отцеждаме сварената целина и я смесваме със сиренето, скълцания ситно магданоз, растителната мазнина и черния пипер. С получената смес пълним доматите.

Американска бобена салата

Съставки:

* 500 гр дребен боб (консервиран или не)
* 1 средно голяма глава червен лук
* 1 зелена прясна чушка
* целина (по желание) - коравата част без листата
* оцет - на вкус
* сол - на вкус
* зехтин - на вкус




Приготвяне:

Ако варите боба, а не е от консерва, го оставете да изстине. Тогава се добавят нарязаните на дребно чушка, лук и целина. Накрая овкусете с оцета, зехтина и солта.
Приятен апетит!

Бобена салата "Johny"

Съставки:

* един буркан сварен боб
* един буркан кисели краставички
* една консерва риба "Тон"
* една глава лук
* оцет, черен пипер, сол и джоджен




Приготвяне:

Лукът се нарязва /едро, дребно както пожелаете, най-добре на колелца/ и се намачква добре със солта. Добавя се намачканата риба заедно с мазнината от консервата. Слага се бобът, нарязаните кисели краставички и се добавят оцет, черен пипер, сол и много джоджен.

Вкусна салата

Съставки:

1 пакет макарони ~ СПИРАЛИ
1 майонеэа
1 консерва сладка царевица
1 кренвирш
1-2 кисели краставички
1 китка магданоз
по избор уни или соев сос




Приготвяне:

След като се сварят макароните се измиват под течашта студена вода. Изцеждат се и към тях се прибавя майонеэата, соев сос на вкус, царевицата и останалите продукти нарязани на дребно. Разбърква се, престоява в хладилника за около час. При сервиране се поръсва с магданоз.

Вкусна витаминозна салата

Съставки:

* зеле 500г
* моркови - 2-3 бр
* домати - 500г
* чушки - зелени - 2-3 бр
* сол на вкус
* олио - 2-3 супени лъжици
* оцет - 2-3 супени лъжици




Приготвяне:

Зелето и доматите се нарязват на ситно. Морковите се настъргват. Чушките се нарязват на едро. Прибавят се солта, олиото и оцетът и се разбърква добре.

Айсберг-пилешка-манго салата

Съставки:

* 2 парчета пилешки гърди, сварени и нарязани на хапки
* 1 голямо манго, нарязано на парченца
* 1 салата Айсберг
* 1/2 коф кисело мляко
* 1 с.л. лимонов сок
* 1 с.л. мед
* 1 ч.л. къри
* сол и пипер




Приготвяне:

Поставяте парченцата пилешко, мангото и накъсаната на парченца салата в подходяща купа. Киселото мляко, лимона, меда, кърито, солта и пипера разбивате добре до получаването на еднороден сос и с него заливате салатата. Разбърквате добре.

Винегрет с месо или колбаси и майонеза

Съставки:

* 200 г сварено месо (или телешки салам, шунка, кренвирши, сварено пиле)
* 3 картофа
* 1/2 средно голяма прясна краставица
* 2 яйца
* 1 морков
* 2 кисели краставички
* 5 листа от зелена салата
* 1/2 главичка червено цвекло
* 250 г майонеза
* черен пипер и сол на вкус




Приготвяне:

Цвеклото, морковите и картофите се сваряват и след като изстинат, се нарязват на тънки лентички. Месото, краставичките, салатените листа и киселите краставички, също нарязани на дребни тънки ивички. Нарязаните продукти се размесват добре и се разбъркват с майонезата. Сместа се подправя на вкус с черен пипер и сол, оформя се в салатена чиния и се украсява с филийки от второто сварено яйце и ивички от салатените листа.

Винегрет от зеленчуци

Съставки:

* 2-3 моркова
* 1 цвекло
* 2 картофа
* 2 кисели краставички
* 2-3 глави стар лук
* 250 г консервиран грах
* 2-3 с.л. стафиди
* 2 лимона
* 1 ч.ч. растителна мазнина
* 1 ч.ч. вино
* черен пипер
* 1 ч.л. горчица
* сол


Приготвяне:

В подсолена и овкусена с няколко капки оцет вода, се сваряват нарязан на кубчета моркова, а след него и цвекло. Отделно в подсолена вода се сваряват нарязан на кубчета картофи. Отварите от зеленчуците се смесват и запазват, а нарязаните зеленчуци се прецеждат през гевгир и оставят да изстинат, след което се смесват с нарязани на кубчета кисели краставички, накълцан стар лук, консервиран зелен грах, стафиди и почистен и нарязан на кубчета лимон. От зеленчуковата отвара, растителна мазнина, вино, сока на един лимон, черен пипер, горчица и солта се приготвя марината, която се кипва. Салатата се залива с маринатата и се държи в затворен съд за около 30 минути, след което се сервира.

Гръцка Салата

Съставки:

* Домати - 4бр.
* Краставица - 1бр.
* Лук -1/2 - 1 глава
* Чушка - 1бр.
* Сирене фета - 250гр.
* Маслини - 12бр.
* Зелена майорана
* Зехтин
* Лимон
* Салата

Приготвяне:

1. Измивате и подсушавате зеленчуците.
2. Краставицата се разполовява, с лъжичка се изчиства сърцевината със семките, след което се нарязва на парчета с дебелина около 1 см.
3. Доматите се нарязват на осем парчета всеки.
4. Изчиствате семената на чушката и я нарязвате на квадрачета приблизително 2х2 см.
5. Лукът се нарязва на дребно.
6. По желание може да прибавите и половин салата.
7. Нарязвате сиренето на не много дребни кубчета.
8. Накрая смесвате всички продукти (да не забравите целите маслини) и овкусявате.

Баварска салата с колбаси и лук

Съставки:

* 350 г пушен колбас
* 200 г кашкавал
* 4 глави червен лук
* 4 бр. кисели краставички
* 1 връзка пресен лук
* 1/2 връзка магданоз
* 4 с.л. майонеза
* 4 с.л. сметана
* 1 с.л. (10 мл) оцет
* 1 ч.л. люта горчица
* прясно смлян бял пипер
* сол
Приготвяне:

Колбасът се нарязва на лентички, кашкавалът - на кубчета, червеният лук - на тънки пръстенчета, а краставичките - на ивици. Майонезата се разбива на пяна със сметаната, оцета и горчицата и се подправя със сол и бял пипер. Съставките се слагат в дълбока купа, добавят се нарязаният на дребно пресен лук и по-едро нарязаният магданоз. Заливат се със соса и се разбъркват. Салатата се оставя да престои 15 минути, след което се поднася, украсена по желание.