Необходими продукти
зелени, жълти и червени чушки
карфиол
моркови
зеле
зелени домати
целина
магданоз
За саламурата:
12 с.л. морска сол
8 ч.ч. вода
4 ч.ч. оцет
1 ч.ч. олио
2 ч.ч. захар
Приготвяне
Измийте добре чушките и ги почистете от дръжките и семките. Нарежете ги на кръгчета или парчета. Морковите почистете добре и нарежете на колелца. Карфиолът почистете от зелените листа и накъсайте на малки букетчета. Доматите нарежете на резени. Зелето нарежете на ситно. Магданоза и целината нарежете на дребно. Пригответе саламурата като сложите всички продукти в тенджера и я поставите на печката. Оставете да заври и внимавайте всичко да е добре разтворено. В буркани от 3 л наредете ред зеле, моркови, чушки, домати, като между тях ръсите магданоз и целина. Изсипете врящата саламура в бурканите и веднага затворете с капачки. Обърнете бурканите наопаки и покрийте с кърпа, за да изстинат по-бавно. Съхранявайте на тъмно и прохладно място.
вторник, 25 октомври 2011 г.
Туршия от карфиол и моркови
Продукти:
1 голяма глава карфиол (цветно зеле)
4-5 големи моркова
1 1/2 литра филтрирана/минерална вода
1 каф. чаша морска сол
1 каф. чаша кафява захар
1 каф. чаша оцет (винен или ябълков 5-6%)
1 ч.л канела
1 ч.л. смлян кимион
1 ч.л. куркума
2 с.л. синапено семе на зърна
1/2 ч.л. кайен пипер или чили
1 ч.л. чесън на прах (по желание)
Приготвяне:
1. Измийте добре карфиола и го накъсайте на малки цветчета.
2. Измийте морковите и ги нарежете на шайби с дебелина 3-4 мм.
3. В дълбока купа изсипете водата и добавете към нея всички съставки без синапените зърна. Разбъркайте добре сместа с ръка или с помощта на супена лъжица до пълното разтваряне на солта и захарта.
4. На дъното на подходящ съд(ние използваме 3лтр бидонче или кофичка, но и тенджера с подобна вместимост ще свърши идеална работа) пръснете няколко зърна синап. Върхо него наредете карфиол, последван от ред моркови. Поръсвате със синап отново и повтаряте процедурата по реденето до изчерпване на количествата.
5. Залейте зеленчуците с маринатата и ги покрийте с тензух или капак, но не ги затваряйте плътно за да може да се започне ферментационния процес. Разбърквайте вашата туршия веднъж на 2-3 дена. След седмица опитайте на вкус и ако Ви се услади, значи сте готови да си хапвате домашно приготвената цветна туршия. Синапеното семе ще се погрижи зелето и морковите да запазят своята хрупкавина докато и последното карфиолче и морковче не изчезнат, като едновременно с това ще допринесат за още по-интересния вкус. Приятно хрупкане!
1 голяма глава карфиол (цветно зеле)
4-5 големи моркова
1 1/2 литра филтрирана/минерална вода
1 каф. чаша морска сол
1 каф. чаша кафява захар
1 каф. чаша оцет (винен или ябълков 5-6%)
1 ч.л канела
1 ч.л. смлян кимион
1 ч.л. куркума
2 с.л. синапено семе на зърна
1/2 ч.л. кайен пипер или чили
1 ч.л. чесън на прах (по желание)
Приготвяне:
1. Измийте добре карфиола и го накъсайте на малки цветчета.
2. Измийте морковите и ги нарежете на шайби с дебелина 3-4 мм.
3. В дълбока купа изсипете водата и добавете към нея всички съставки без синапените зърна. Разбъркайте добре сместа с ръка или с помощта на супена лъжица до пълното разтваряне на солта и захарта.
4. На дъното на подходящ съд(ние използваме 3лтр бидонче или кофичка, но и тенджера с подобна вместимост ще свърши идеална работа) пръснете няколко зърна синап. Върхо него наредете карфиол, последван от ред моркови. Поръсвате със синап отново и повтаряте процедурата по реденето до изчерпване на количествата.
5. Залейте зеленчуците с маринатата и ги покрийте с тензух или капак, но не ги затваряйте плътно за да може да се започне ферментационния процес. Разбърквайте вашата туршия веднъж на 2-3 дена. След седмица опитайте на вкус и ако Ви се услади, значи сте готови да си хапвате домашно приготвената цветна туршия. Синапеното семе ще се погрижи зелето и морковите да запазят своята хрупкавина докато и последното карфиолче и морковче не изчезнат, като едновременно с това ще допринесат за още по-интересния вкус. Приятно хрупкане!
Етикети:
Туршии
Туршия от кисело зеле
Продукти:
Зеле,
морска сол,
вода.
Приготвяне:
Избираме около 30 - 50 кг. стегнати и твърди зелки /най-подходящо за тази цел е зелето сорт "Кьосе"/.
Почиствате, измивате и правите кръст на кочана на зелката.
На 10 л. вода ще са ви необходими м/у 250-400 гр. или сол на вкус.
Аз слагам 300 гр.
Правите толкова дози, че да покриете зелето и няколко пръста над него.
Водата затопляте и разтваряте солта в нея.
След като изтине заливате зелето.
Натискате с някаква тежест, най-добре да се снабдите с хубав речен камък за тази цел ако имате намерение да си слагате зеле всяка година.
При подреждането на зелето от дъното слагате между зелето маркуч или дебела тръбичка, освен ако нямате бидон с канелка и да си улесните тази процедура, те ще са необходими за продухване /претакане - преточване / на зелето.
Трябва да го правите първите две седмици всеки ден да продухвате или преточвате зелето.
След това, когато зелето ви хареса на вкус можете да го започвате.
Зеле,
морска сол,
вода.
Приготвяне:
Избираме около 30 - 50 кг. стегнати и твърди зелки /най-подходящо за тази цел е зелето сорт "Кьосе"/.
Почиствате, измивате и правите кръст на кочана на зелката.
На 10 л. вода ще са ви необходими м/у 250-400 гр. или сол на вкус.
Аз слагам 300 гр.
Правите толкова дози, че да покриете зелето и няколко пръста над него.
Водата затопляте и разтваряте солта в нея.
След като изтине заливате зелето.
Натискате с някаква тежест, най-добре да се снабдите с хубав речен камък за тази цел ако имате намерение да си слагате зеле всяка година.
При подреждането на зелето от дъното слагате между зелето маркуч или дебела тръбичка, освен ако нямате бидон с канелка и да си улесните тази процедура, те ще са необходими за продухване /претакане - преточване / на зелето.
Трябва да го правите първите две седмици всеки ден да продухвате или преточвате зелето.
След това, когато зелето ви хареса на вкус можете да го започвате.
Етикети:
Туршии
Зимна туршия
Необходими продукти:
зеле моркови червени чушки (капия) карфиол целина - се нарязват като за салата. за 3 литров буркан: 300 гр. оцет (до резката на буркана) 4 с.л. сол 4 с.л. мед 1/2 с.л. захар 9 хапчета аспирин
Начин на приготвяне:
Първо сипвате оцета, солта, захарта, меда и аспирина. После слагате нарязаната салата и после доливате с хладка вода (нито вряла, нито студена). 1 седмица разклащате буркана да се разтворят захарта, солта, меда и аспирина!
зеле моркови червени чушки (капия) карфиол целина - се нарязват като за салата. за 3 литров буркан: 300 гр. оцет (до резката на буркана) 4 с.л. сол 4 с.л. мед 1/2 с.л. захар 9 хапчета аспирин
Начин на приготвяне:
Първо сипвате оцета, солта, захарта, меда и аспирина. После слагате нарязаната салата и после доливате с хладка вода (нито вряла, нито студена). 1 седмица разклащате буркана да се разтворят захарта, солта, меда и аспирина!
Етикети:
Туршии
Предястие с кашкавал
Продукти:
200 гр
брашно тип 500
100 гр
масло
200 гр
кашкавал
200 мл
краве прясно мляко
100 гр
шунка
3 бр.
яйца
1 ч.л.
сол
Приготвяне:
1. Приготвя се тесто от маслото, брашното, солта и 1 ч.л. вода
2. Оставя се да престои в хладилника за няколко часа
3. След като се извади, тестото се разстила на дъното на съда, в който ще се пече, като трябва да покрие стените му на височина 3-4 см
4. Яйцата, млякото, настъргания кашкавал и ситно нарязаната шунка се разбъркват заедна с едначаена лъжица брашно
5. Така получената смес се изсипва върху тестото и се пече в умерена фурна
6. Поднася се топло, нарязано на парчета
200 гр
брашно тип 500
100 гр
масло
200 гр
кашкавал
200 мл
краве прясно мляко
100 гр
шунка
3 бр.
яйца
1 ч.л.
сол
Приготвяне:
1. Приготвя се тесто от маслото, брашното, солта и 1 ч.л. вода
2. Оставя се да престои в хладилника за няколко часа
3. След като се извади, тестото се разстила на дъното на съда, в който ще се пече, като трябва да покрие стените му на височина 3-4 см
4. Яйцата, млякото, настъргания кашкавал и ситно нарязаната шунка се разбъркват заедна с едначаена лъжица брашно
5. Така получената смес се изсипва върху тестото и се пече в умерена фурна
6. Поднася се топло, нарязано на парчета
Етикети:
Предясия
Абонамент за:
Публикации (Atom)