сряда, 25 февруари 2009 г.

Ванилови бисквити

Съставки:

200 гр. брашно
1 бакпулвер
около 150 гр масло
50 гр захар
2 с.л. смлени орехи
1 ванилия




Приготвяне:

Замесва се тесто от 200 гр брашно, в което са разбъркани пакетче бакпулвер, около 150 гр масло, вода - за да се получи меко тесто, 50 гр захар, 2 с.л. смлени орехи и ванилия. Оставя се да престои около 20 минути. Разточва се на кора и от нея се разрязват формички. Слагат се в намаслена тава и се пекат. Когато се извадят от фурната и още докато са горещи се поръсват с шоколадови пръчици.

Бананово-ягодова торта

Съставки:

* 1 компот или прясно мляко, по желание
* ягоди и банани - по 3-4 от плод
* 4-5 дебели филий хляб, накиснат в мляко или вода
* половин маргарин
* ядки - смлени, по желание
* пудра захар, според вкуса ви
* 1 пакет бисквити (обикновени)





Приготвяне:

Първо накисваме бисквитите в компота или млякото до почти меки и нареждаме в избрания съд. След това забъркваме крем от накиснатия хляб, захарта, ядките и маргарина. Мажем отгоре на бисквитите. След това пласт нарязани плодове и така повтаряме. Като завършим, последния ред трябва да е с плодове и замазваме отстрани с крема, ако е останал. Ако нямаме крем със сметана от спрей. Оставяме да стегне за около 1 час.

Бананово-шоколадово парфе

Съставки:

* 500 мл прясно мляко
* 175 мл сладкарска сметана (може и неподсладена, но тогава добавете 4 с.л.захар)
* 6 яйца
* 12 с.л.захар
* 3 равни ч.л. брашно
* 3 пак. желатин
* 1 с.л. какао
* шоколадови пръчици или настърган шоколад
* 2 банана
* 1ванилия
* 1 готово руло




Приготвяне:

Желатина се накисва в студена вода. 6с.л.захар, жълтъците, брашното и млякото се разбиват хубаво и се варят до сгъстяване на крема. Прибавя се ванилията. Към горещата смес се слага и желатина, разтворен на водна баня. Оставя се да изстине. Отделно се разбива сметаната и отделно белтъците на твърд сняг със 6 с.л. захар. В разбитите белтъци се излива по малко от жълтия крем и по малко от сметаната.. Получава се пухкав крем, към който се прибавят и намачканите с вилица банани. Разделя се на две части. Едната смес се изсипва във формата, а в другата се прибавят какаото и шоколада. Налива се върху първата смес. Оставя се в хладилник да стегне за около 40 мин. и тогава се нарежда рулото, нарязано на парчета дебели около 1 см. То ще играе ролята на блат при обръщането. Парфето се охлажда няколко часа в хладилник.

Бананово-шоколадова торта

Съставки:

* 2 яйца
* 100 гр настъргани бадеми или лешници
* 30 гр нишесте
* 2 с.л. брашно
* 1 с.л. какао
* 1/2 ч.л. бакпулвер
* 6 листа желатин
* 5 банана
* малко лимонов сок
* 1 пак пудинг ванилия
* 50 гр захар
* 500 мл мляко
* 400 мл сметана
* 100 гр натурален шоколад
* шоколадови пръчици




Приготвяне:

Загрявате фурната на 160 градуса.
Яйцата и захарта разбивате много добре на пяна. Настърганите ядки, нишестето, брашното, какаото и бакпулвера се смесват и внимателно се прибавят към яйчната смес. Приготвеното тесто се поставя в намазнена форма (или застлана с хартия за печене).
Печете в загрята фурна 20 минути като правите проба за готовност. Оставяте да изстине и поръсвате с прясното мляко. Ако не сте направили блата във форма за торта, то поставете пръстен за торта около него.
Размеквате желатина в студена вода за около 10 минути. Обелвате бананите и ги разполовявате по дължината. Поръсвате с малко лимонов сок и нареждате върху блата.
Правите пудинга с захарта и млякото по инструкциите върху опаковката. Оставяте да поизстине като бъркате от време на време. Когато е още топъл добавяте готовия желатин и разбърквате добре сместа. Разбивате 300 гр сметана и също прибавяте към пудинга. Разпределяте получения крем върху бананите и поставяте в хладилник да стегне.
Горчивият шоколад разтопявате на водна баня, след което оставяте леко да изстине и добавяте останалата течна сметана като разбивате много хубаво.Разстилате върху тортата. Поръсвате с шоколадови пръчици и връщате отново за малко в хладилника.

Бананово сладкишче

Съставки:

* 320 г брашно
* 175 г захар
* 3/4 ч.л сода
* 1/2 ч.л сол
* 4 презрели банана
* 60 г кисело мляко
* 2 яйца
* 90 г разтопено масло
* 1 ч.л ванилова есенция
* 150 г печени и едро нарязани орехи




Приготвяне:

В голяма купа се смесват брашното, содата, солта, захарта и орехите.
Отделно се смесват намачкани на пюре бананите, леко разбитите с вилица яйца, киселото мляко, разтопеното и охладено краве масло и ваниловата есенция.
Течните продукти се изливат към брашнената смес и внимателно се разбъркват с дървена лъжица (шпатула), само докато сухото поеме течното (4-5 пъти).
Тестото се излива в предварително намаслена и набрашнена форма за кекс (24 см с дупка).
Пече се в предварително загрята фурна на 180 С за 55 минути (готовността се проверява с клечка за зъби).
Сервира се топъл или охладен.

Бананово изкушение

Съставки:

* 3 банана
* 350 мл течна сметана
* 50-100 гр. захар
* 4 средно големи целувки
* 1 с.л. лимонов сок
* 4 с.л. сладко от малини
*

1. Украса:

* 1/2 банан
* 2 шоколадови блокчета
* 1 ч.л. нескафе




Приготвяне:

Бананите, сметаната, захарта и целувките се разбиват в блендер до получаване на хомогенна смес.Към полученият крем се добавя сокът от лимона и се разбива отново.
На дъното на всяка чаша се слага по една супена лъжица сладко от малини (или друго по избор). За украса се използват тънки резенчета банан, настърганите шоколадови блокчета и нескафе.

Бананова наслада

Съставки:

* 1 банан
* 1 шоколад - 220 гр
* 1 клечка за шиш




Приготвяне:

Шоколадът се слага в купа, купата се слага върху тенжера с вода и се уставя на водна баня до като се растопи. Бананът са забожда на шиша. След като се разтопи шоколада с него се залива банана. Оставя се за няколко минути в хладилника. След това се дегустира.

Бананов чийзкейк

Съставки:

* 170 г. масло
* 200 г. чаени бисквити
* 250 г. извара
* 300 г. пудра захар
* 100 г. гъсто кис.мляко (или цедено)
* няколко банана
* 300 мл. сладкарска сметана
* 120 г. смлени орехи




Приготвяне:

Маслото се стопява и се смесва със смлените бисквити. Изсипват се в тавичка и се притискат, за да се получи блат. Изварата се разбива със захарто и кис.мляко и се изсипва върху блата. Заравнява се. Отгоре се се нареждат кръгчета банани. Сметаната се разбива, добавят се орехите и се изсипва върху бананите. Съхранява се в хладилник.

Бананов десерт

Съставки:

* 2 банана
* 1/2 лимон
* 500 гр. изцедено кисело мляко
* 100 г. бисквити




Приготвяне:

Бананите се пюрират и веднага се поръсват със сока на лимона. Разбиват се с изцеденото кисело мляко. Бисквитите се натрошават отгоре.

Бананов деликатес

Съставки:

1 с.л. сухо мляко
мед на вкус
100 гр. орехи
50 гр. стафиди
50 гр. замразени вишни, изчистени от костилките
малко хладка вода
2 банана
други плодове според сезона




Приготвяне:

В малко хладка вода се разтваря сухото мляко и се разбърква като се прибавят счуканите орехи и нарязаните на дребно плодове. Добавя се мед на вкус.

Бананов крем с кисело мляко

Съставки:

* 4 коф. кисело мляко
* 4 банана
* захар на вкус
* настъргани ядки - по желание




Приготвяне:

Киселото мляко се изцежда един ден преди това в тензух. Подслажда се със захарта и се обърква с бананите посредством миксер. Изсипва се в чашки и отгоре се настъргват ядки по желание. Изстудява се в камера.

Бананов крем

Съставки:

3 банана
500 мл. течна сметана
100 г. эахар
сок от половин лимон
стафиди
шоколадови пръчици




Приготвяне:

Сметаната се раэбива с захарта и бананите до поолучаването на хомогенна смес. Към нея се прибавя сокът на лимона. Кремът отново се раэбърква и се оставя да престои эа иэвестно време в хладилника. По желание отгоре могат да се поръсят стафиди или шоколадови пръчици.

Баклавички

Съставки:

1 пакет готови кори
1 ч.ч. галета
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. орехи
1/2 пакетче краве масло (от 125 гр)
за сиропа:
2 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода
2 ванилии




Приготвяне:

Смесват се захарта, натрошените орехи и галетата в купа. Корите се вземат 2 по 2, слага се в краят им от готовата смес и се завиват на стегнато руло, след което се редят по дължина в намазнена тава. Така наредените кори се нарязват, на парчета големи колкото локумчета. След това се заливат със сгорещеното масло. Пече се на умерена фурна до зачервяване. След като баклавичките изстинат се заливат с горещия сироп.

Баклава с вишни

Съставки:

* 1/2 кг готови кори
* 3 яйца
* 250гр. захар
* 250гр. кисело мляко
* 250гр. олио
* 1 бакпулвер
* 1 ванилия
* 400-500гр. вишни /става и с пресни и със замръзнали/

За сиропа:

* 2 чаши вода + 3 чаши захар




Приготвяне:

Корите се редят една по една и всяка от тях се намазва с четка със сместа, приготвена от всички необходими продукти, описани по-горе. По средата на корите се нареждат вишните, изчистени от костилките. След като се наредят всички кори, се нарязва на ромбоиди и се пече във фурна, загрята на 200 С около 25-30 минути. След като изстине, се залива с врелия сироп. ПРИЯТЕН АПЕТИТ!

Баклава 2

Съставки:

1 пакет точени кори

За плънката:
200 гр счукани или смлени орехови ядки
1 непълна чаена чаша захар
1 ч.л. канела
3 с.л. разтопено краве масло




Приготвяне:

Половината от корите се нареждат в тава, като върху всяка се ръси по малко мазнина. Слага се приготвената плънка и продължава по същия начин реденето на корите. Баклавата се пече в предварително загрята умерена фурна. След като изстине, се залива с горещ сироп, за който са необходими 1 1/2 чаена чаша захар и 2 чаени чаши вода. Сиропът се вари, докато леко се сгъсти.
Баклавата ще стане ароматна и не толкова сладка, ако към сиропа се прибавят няколко капки лимонов сок. Не се поднася веднага, а се оставя да престои най-малко 5 часа, за да се напои добре.

Баклава

Съставки:

* 1 пакет кори Фамилия
* 500 гр.смлени орехи
* 300 гр.захар
* 1 пак. канела
* 1 к. чашка олио


за сиропа

* 3 ч. чаши вода
* 2 ч.чаши захар




Приготвяне:

Отделяме корите една по една. С помощта на четка намазвама с олио,поръсваме първо със захар,после с орехи,накрая с канела. Навиваме на руло/вазможно най тънко/. Нарязваме на малки парченца.колкото 2 локумчета и нареждаме в тава намазана с олио. Намазваме и баклавичките отгоре с олио и печем до зачервяване в умерена фурна. След като се изпече баклавата се приготвя сиропа и се залива още докато е топла. Желателно е да престои една вечер преди да се консумира.

Варено жито с бисквити

Съставки:

* 250 гр. жито
* 1 пак. бисквити (какови)
* мед
* канела




Приготвяне:

Сварявате житото, след това натрошавате бисквитите и ги разбърквате с житото. Добавяте мед на вкус и поръсвате с канела.

Баклава

Съставки:

1 пак. фини точени кори
з а плънката:
2 яйца
1 с.л. захар
1 ч.л. бакпулвер
2 с.л. брашно
1 к.ч. счукани орехови ядки
1 1/2 к.ч. разтопено краве масло
1/2 пак. канела
1 с.л. ром
1 щипка сол
за сиропа:
1 ч.ч. захар
1 1/2 ч.ч. вода
лимонова кора (или 1 пак. ванилия)




Приготвяне:

Корите се разделят на две части. Половината от тях се поставят в намазана с масло тавичка, като всяка кора се поръсва с разтопеното масло. Отгоре се разстила на равномерен пласт плънката, приготвена от разбитите със захарта яйца, брашното, ореховите ядки, канелата, рома, бакпулвера и солта. Върху плънката се подреждат останалите кори, като всяка кора се поръсва с масло. Баклавата се пече при умерена температура. След изпичането се оставя да изстине, нарязва се, залива се с горещия сироп, приготвен от предвидените захар, вода, лимонова кора (или ванилия) и се покрива. След около 1 час може да се поднесе.

Варено жито

Съставки:

2 ч. ч. грухано жито (може и негрухано)
3 к. ч. пудра захар
2 к. ч. смлени орехови ядки




Приготвяне:

Изчистете житото и го измийте. Залейте го със студена вода и го варете докато омекне. След това завийте тенджерата, в която сте варили житото с хавлиена кърпа и го оставете за около 1/2 - 1 час.
Изцедете водата. Смесете житото със захарта и ореховите ядки.

Баварски крем

Съставки:

0,5 л прясно мляко
1 к.ч. захар за млякото
4 яйца
1 к.ч. захар за белтъците
2 с.л. захар за жълтъците
1 с.л. желатин
2 к.ч. озахарени плодове или плодове от сладко
компот или конфитюр
2 к.ч. натрошени или нарязани бишкоти или бисквити
2 пак.та ванилия
2 с.л. ром или коняк
1 к.ч. плодов сироп




Приготвяне:

Млякото се загрява с определеното количество захар до завиране и се отстранява от огъня. Жълтъците се разбиват с предвидената за тях захар и се разреждат постепенно с горещото мляко. Сместа се загрява при непрекъснато разбъркване, докато започне да се сгъстява, отстранява Се от огъня, преди да заври, разбърква се с желатина, предварително накиснат в 2 кафени чашки студена вода и разтопен на водна баня, ароматизира се с ванилията и рома, охлажда се до полужелиране и се размесва леко с белтъците, разбити на твърд сняг с предвидената за тях захар. Накрая се прибавят бишкотите (бисквитите). Готовият крем се изсипва веднага във форми или купички, като се прибавят отгоре озахарените плодове, и се охлажда при температура, не по-ниска от 1° и не по-висока от 10°. Преди поднасянето формите или купичките се потапят в гореща вода и се обръщат в намокрени със студена вода чинийки. Кремът се поднася полят със сиропа.



Бележки:

От баварски крем с прибавка на допълнителни продукти - орехи, бадеми, лешници, шоколад, какао, кафе и др., могат да се приготвят различни видове яйчено-млечни желирани кремове. За подобряване на вкусовите качества на всички кремове е добре да се прибави и 1 опаковка сметана, разбита с 2-3 с.л. захар, или сметанов сладолед.

"Pfannkuchen" /Пфанкухен/

Съставки:

* 3 средно големи яйца
* 1/2 л вода или прясно мляко
* 250 гр брашно
* 1/2 ч.л. сол
* 1/2 ч.л. бакпулвер
* 60 гр олио




Приготвяне:

Пресявате брашното и бакпулвера в купа. Добавяте постепенно яйца, солта и течностите като бъркате. Поставяте от тестото в намазнен и нагорещен тиган и изпържвате до златисто от двете страни. За всяка старана са ви достатъчни 2-3 минути максимум. От тази доза, в зависимост от тигана може да приготвите 6-8 палачинки.
Палачинките ще станат особено пухкави, ако разделите яйцата и белтъците разбиете на сняг и ги прибавите в края на приготвянето на тестото.

Суджук от бисквити

Съставки:

* 1 опаковка бисквити
* 3 яйца
* 2 ч. чаши
* 125 г. масло
* 1 ч. чаша орехи
* 3-4 л. какао




Приготвяне:

Бисквитите се начукват на ситно,яйцата се разбиват със захарта, маслото, орехите и какаото. Всичко се разбърква много добре и се оформя с помоща но домакинско фолио на салам. Слага се в хладилника за няколко часа да стегне.

Желирана плодова торта

Съставки:

1 готов блат за торта
1 буркан стерилизирани обелени праскови
1 ч.ч. ароматичен конфитюр
350 г (2 опак.) сметана
4 с.л. пудра захар
1 с.л. (18 г) желатин,
2 с.л. ром
1 пак. ванилия
счукани запечени орехови ядки (по желание)




Приготвяне:

Блатът се разрязва на две части, които се напръскват леко с част от сиропа на компота, ароматизиран с рома. Желатинът се накисва в малко хладка вода, залива се с 1 кафена чашка от сиропа на компота и се разтопява на водна баня. Останалата част от сиропа на компота се загрява, разбърква се с разтопения желатин и се оставя да се охлади леко. Сметаната се разбива на студено с пудрата захар и ванилията в съд със закръглено дъно. Едната половина от блата се слага в тортена форма и се намазва с 1/4 от разбитата подсладена сметана. Прибавя се отгоре разбитият с малко вода конфитюр. Слага се втората половина от блата, притиска се леко и се намазва с втората 1/4 от сметаната. Подреждат се отгоре прасковите и се заливат с охладения до полужелиране сироп. След пълното стягане на желето върху него се шприцова останалата сметана.
Забележка. Тортата може да се приготви с кайсии, ягоди, вишни и други плодове.
По-добре е половината от сметаната, с която се украсява тортата, да се разбива със съответното количество захар.

Плодов пай със сметана

Съставки:

350 г (2 опак.) сметана
1 буркан компот от ягоди (вишни, малини, кайсии или праскови)
1/2 к.ч. пудра захар
1 пак. ванилия
1 пак. чаени или маслени бисквити
1 с.л. желатин




Приготвяне:

Желатинът се залива с малко студена вода И като набъбне, се разтопява на водна баня. Сметаната се разбива със захарта до пухкавост. Компотът се пасира или се разбива с миксер и се загрява. Прибавя се разтопеният желатин и се разбърква. Загряването на плодовото пюре продължава до завирането му, след което то се отстранява от огъня, охлажда се до полужелиране и се, прибавя постепенно, при леко разбъркване към сметаната. Сместа се изсипва в тортена форма, на дъното на която предварително са подредени бисквитите, и се охлажда. Готовият десерт се поднася както торта.