сряда, 25 февруари 2009 г.

Баварски крем

Съставки:

0,5 л прясно мляко
1 к.ч. захар за млякото
4 яйца
1 к.ч. захар за белтъците
2 с.л. захар за жълтъците
1 с.л. желатин
2 к.ч. озахарени плодове или плодове от сладко
компот или конфитюр
2 к.ч. натрошени или нарязани бишкоти или бисквити
2 пак.та ванилия
2 с.л. ром или коняк
1 к.ч. плодов сироп




Приготвяне:

Млякото се загрява с определеното количество захар до завиране и се отстранява от огъня. Жълтъците се разбиват с предвидената за тях захар и се разреждат постепенно с горещото мляко. Сместа се загрява при непрекъснато разбъркване, докато започне да се сгъстява, отстранява Се от огъня, преди да заври, разбърква се с желатина, предварително накиснат в 2 кафени чашки студена вода и разтопен на водна баня, ароматизира се с ванилията и рома, охлажда се до полужелиране и се размесва леко с белтъците, разбити на твърд сняг с предвидената за тях захар. Накрая се прибавят бишкотите (бисквитите). Готовият крем се изсипва веднага във форми или купички, като се прибавят отгоре озахарените плодове, и се охлажда при температура, не по-ниска от 1° и не по-висока от 10°. Преди поднасянето формите или купичките се потапят в гореща вода и се обръщат в намокрени със студена вода чинийки. Кремът се поднася полят със сиропа.



Бележки:

От баварски крем с прибавка на допълнителни продукти - орехи, бадеми, лешници, шоколад, какао, кафе и др., могат да се приготвят различни видове яйчено-млечни желирани кремове. За подобряване на вкусовите качества на всички кремове е добре да се прибави и 1 опаковка сметана, разбита с 2-3 с.л. захар, или сметанов сладолед.

0 коментара:

Публикуване на коментар