сряда, 25 февруари 2009 г.

Бананово-шоколадова торта

Съставки:

* 2 яйца
* 100 гр настъргани бадеми или лешници
* 30 гр нишесте
* 2 с.л. брашно
* 1 с.л. какао
* 1/2 ч.л. бакпулвер
* 6 листа желатин
* 5 банана
* малко лимонов сок
* 1 пак пудинг ванилия
* 50 гр захар
* 500 мл мляко
* 400 мл сметана
* 100 гр натурален шоколад
* шоколадови пръчици




Приготвяне:

Загрявате фурната на 160 градуса.
Яйцата и захарта разбивате много добре на пяна. Настърганите ядки, нишестето, брашното, какаото и бакпулвера се смесват и внимателно се прибавят към яйчната смес. Приготвеното тесто се поставя в намазнена форма (или застлана с хартия за печене).
Печете в загрята фурна 20 минути като правите проба за готовност. Оставяте да изстине и поръсвате с прясното мляко. Ако не сте направили блата във форма за торта, то поставете пръстен за торта около него.
Размеквате желатина в студена вода за около 10 минути. Обелвате бананите и ги разполовявате по дължината. Поръсвате с малко лимонов сок и нареждате върху блата.
Правите пудинга с захарта и млякото по инструкциите върху опаковката. Оставяте да поизстине като бъркате от време на време. Когато е още топъл добавяте готовия желатин и разбърквате добре сместа. Разбивате 300 гр сметана и също прибавяте към пудинга. Разпределяте получения крем върху бананите и поставяте в хладилник да стегне.
Горчивият шоколад разтопявате на водна баня, след което оставяте леко да изстине и добавяте останалата течна сметана като разбивате много хубаво.Разстилате върху тортата. Поръсвате с шоколадови пръчици и връщате отново за малко в хладилника.

0 коментара:

Публикуване на коментар