сряда, 25 февруари 2009 г.

Бананово сладкишче

Съставки:

* 320 г брашно
* 175 г захар
* 3/4 ч.л сода
* 1/2 ч.л сол
* 4 презрели банана
* 60 г кисело мляко
* 2 яйца
* 90 г разтопено масло
* 1 ч.л ванилова есенция
* 150 г печени и едро нарязани орехи




Приготвяне:

В голяма купа се смесват брашното, содата, солта, захарта и орехите.
Отделно се смесват намачкани на пюре бананите, леко разбитите с вилица яйца, киселото мляко, разтопеното и охладено краве масло и ваниловата есенция.
Течните продукти се изливат към брашнената смес и внимателно се разбъркват с дървена лъжица (шпатула), само докато сухото поеме течното (4-5 пъти).
Тестото се излива в предварително намаслена и набрашнена форма за кекс (24 см с дупка).
Пече се в предварително загрята фурна на 180 С за 55 минути (готовността се проверява с клечка за зъби).
Сервира се топъл или охладен.

0 коментара:

Публикуване на коментар