понеделник, 17 октомври 2011 г.

Пилешки деликатесен пастет

Продукти:
500 г варено пилешко месо от гърдите
6 г краве масло
100 г кашкавал
60 г пилешки бульон “Галина Бланка”
черен пипер
смляно мускатово орехче
сол

Приготвяне:
Нарязваме на дребно пилешкото месо. Кашкавала настъргваме. Смесваме ги и разбиваме с миксер. Добавяме предварително размекнатото краве масло и бульона.
Отново разбиваме с миксер и прибавяме смлените черен пипер и мускатово орехче. Поставяме пастета във формички или в една голяма форма и слагаме в хладилника.

Коктейл с пиле и гъби

Продукти:
400 г сварено пилешко месо
120 г консервирани(или задушени) гъби печурки
120 г майонеза
500 г кисело мляко
4 с.л. бяло вино
20 г горчица
1 зелена салата
1 пилешки бульон”Галина Бланка”
Черен и бял пипер

Приготовление:
Месото се нарязва на ивички, гъбите на филийки. Разбъркват се леко изцеденото кисело мляко, бялото вино, горчицата, натрошения бульон и пипера. В четири чаши за шампанско или купички се нареждат листата на зелената салата. Върху тях се разпределят гъбите у месото и се полива със соса

Задушени пилешки дреболии

Продукти
2 вр. зелен лук,
500 г пилешки дреболии /може и само пилешки дробчета/,
4 домата,
1 кубче пилешки бульон Galina Blanca,
по 1 ч.л. черен и червен пипер,
1 вр. магданоз,
1 щипка сух риган,
1 с.л. брашно,
1 люта чушка /по желание/,
3-4 стръка дивисил,
4-5 с.л. олио или зехтин.

Приготовление
Нарязаният зелен лук се задушава в олиото /или още по-добре в зехтин/ и малко топла вода. Когато поомекне, се прибавят нарязаните пилешки дреболии и брашното. Добавят се настърганите на ренде домати, цялата люта чушка, черният и червен пипер, риганът и бульонът, добавя се още топла вода и ястието се оставя да ври на тих огън, докато остане на мазнина. Поръсва се с нарязания магданоз и дивисил и се сервира топло.

Талиатели с гъби и пиле

Продукти:
400 г талиатели
сол
млян черен пипер
5 супени лъжици зехтин
3 глави кромид лук
400 г гъби
мащерка
розмарин
1 скилидка чесън
50 г бекон
1 чаена чаша пилешки бульон
приготвен от 1 кубче “Галина Бланка”
200 г сметана
200 г пуешко или пилешко филе
3 супени лъжици настърган пармезан или кашкавал

Приготвяне:
В посолена вода сваряваме талиателите с 2 с. л. зехтин. Отцеждаме ги. В 2 с. л. зехтин задушаваме нарязания на ситно лук. Прибавяме изчистените и измити гъби, нарязани на дребно, мащерката, розмарина, счукания чесън и нарязания на кубчета бекон. Задушаваме 5-7 минути. Прибавяме бульона, посоляваме, поръсваме с черен пипер и варим на слаб огън 10 минути. Преди да свалим от огъня, прибавяме сметаната.
Сгорещяваме останалия зехтин и запържваме нарязаното на малки парченца филе около 3 минути. Добавяме го към гъбения сос.
Изсипваме талиателите в голяма купа от огнеупорен материал, заливаме с гъбения сос и поръсваме с настърган пармезан или кашкавал. Поставяме в предварително загрята (200° C) фурна и печем до получаване на златиста коричка.

Панирани пилешки дробчета

Продукти:
1 кг пилешки дробчета
3 яйца
брашно
бира
мерудия

Приготвяне:
Почистените, измити и подсушени дробчета се посоляват. За сместа се разбиват яйцата с малко сол, прибавят се няколко супени лъжици брашно и като се разбие хубаво брашното се слага и малко бира – сместа трябва да е с консистенцията на смес за палачинки. По указания начин дробчетата се панират и след като се извадят се поръсват с мерудия.

Бухтичките на баба

Необходими продукти:

1 яйце
30 гр. масло
3 с.л. захар
1/2 ч.л. сол
½ ч.л. сода бикарбонат
3 с.л. кисело мляко
1 ч.ч. брашно
2 с.л. пудра захар


Начин на приготвяне:

В подходящ съд разбийте маслото с миксер и добавете яйцето и захарта, като не спирате да бъркате.

След това изсипете киселото млякото, в което вече сте разтворили содата, солта и лъжица по лъжица брашното. Разбъркайте хубаво и полученото тесто месете известно време на ръка.

С пръсти късайте парченца от тестото и ги слагайте да се пържат в тиган с нагорещена мазнина.

Сервирайте бухтичките поръсени с пудра захар и сладко. А ако искате пък да са солени, заменете захарта в рецептата със сирене.

Овесени ядки с дребни плодове

Необходими продукти:

40 грама овесени ядки (едри или фини, по избор)
200 милилитра прясно мляко (сами преценете ппроцентът на мазнините)
50 грама пресни къпини
50 грама пресни боровинки
1-2 щипки канела
захар или подсладител на вкус, по желание

Начин на приготвяне:

В подходяща купа, която може да се използва в микровълнова фурна, разбъркайте добре млякото с овесените ядки и канелата. Сложете за около 2 минути в микровълновата на почти най-високата степен.

След това отново разбъркайте сместа. Добавете плодовете и ги смесете добре с получената каша. Отново върнете в микровълновата за още около 2 минути, но внимавайте да не кипне – ако се наложи, спрете фурната, разбъркайте и тогава продължете.

Поръсете със захар или подсладител и сте готови за закуска.

Енергийни фитнес блокчета

Ето и необходимите продукти:

5 яйца, разбити предварително
около 60 грама масло, разтопено
120 грама брашно
120 грама овесени ядки
60 грама мляко на прах
240 грама кафява захар
по 120 грама боровинки, кайсии и ябълки, може и сушени през зимата
180 грама едро нарязани орехи
1 чаена лъжичка сол
½ чаена лъжичка сода за хляб

Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до температура от 180 градуса.

Пресейте заедно всички сухи продукти, без плодовете.

Разбийте яйцата с маслото, добавете пресятите съставки постепенно и разбъркайте, а след това изсипете в сместа плодовете и ядките.

Смесете добре всички продукти и изсипете в намазнена правоъгълна тавичка за печене. Печете 30 минути, като готовият продукт трябва да е мек, не твърд.

Изчакайте да изстине добре, след което нарежете на парчета по избор (трябва да се получат около 24 средно големи блокчета).

Ябълков кекс

Необходими продукти:

4 яйца
1/2 кг. ябълки
200г. захар
150г. маргарин "Калиакра"
300г. брашно
2ч.л. бакпулвер
канела
лимонов сок

Начин на приготвяне:

Нарежете измитите и почистени ябълки на дребни парчета и ги залейте със смес от вода и лимонов сок колкото да се покрият. Оставете ги около 15-20 мин. да се накиснат.

Пресейте брашното с бакпулвера. Разбийте маргарина "Калиакра" с 3/4 от захарта. Прибавете му един по един жълтъците и разбъркайте добре. Сложете към тази смес белтъците, разбити на сняг. Прибавете към тази смес брашното малко по малко, като бъркате непрекъснато. Изцедете добре ябълките и ги наръсете с останалата захар и канела на вкус.

Намажете с мазнина формата за кекс и я посипете с малко брашно и захар.

Изсипете ябълките в нея, а върху тях и приготвената смес. Изпечете кекса във фурната, загрята до 190 градуса, около 50 мин.

Кекс с ябълки и грис

Необходими продукти:

2 яйца
1 ¼ ч.ч. захар
1 ч.ч грис
½ ч.ч. олио
½ ч.ч. прясно мляко
1 пакетче бакпулвер
1 ч.ч брашно
1 пакетче канела
1 лимон - настъргана кора на половин лимон + изцедения сок на цитруса
ванилия
50 гр. орехи
1 голяма и настъргана ябълка
3 с.л. захар - за сиропа
1 ампула ромова есенция - за сиропа

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата със захарта до побеляване. Добавете последователно при непрекъснато разбъркване гриса, олиото, прясното мляко, канелата, настърганата лимонова кора, орехите, настърганата ябълка.

Разбъркайте всичко с пресятото брашно с бакпулвер, добавете и ванилията.

Изсипете кекса в намазнена и набрашнена форма. Изпечете на умерена фурна, като проверявате готовността с клечка.

Готовият сладкиш се залива със сироп от разтопената захар, лимонов сок, 50 мл вода и ромова есенция. По желание поръсете с пудра захар.

Кекс с маково семе

Необходими продукти:

1 чаена чаша брашно
1 ч.л. бакпулвер
2 яйца
1 чаена чаша захар
1 прахче ванилия
200 гр маково семе
½ чаена чаша прясно мляко
130 гр. масло
2 с.л. олио
кората на 1 лимон
щипка сол

Начин на приготвяне:

Брашното, бакпулверът, ванилията и солта се пресяват.

В отделна купа, с миксер, се разбъркват яйцата и захарта около 4-5 минути докато побелеят и увеличат обема си. Маковото семе и настърганата кора от лимона се добавят към яйчената смес.Брашното и млякото се прибавят към яйцата, като се редуват, на 3 пъти.

Продуктите се разбъркват внимателно, до получаването на еднородна смес. Добавя се разтопеното и охладено масло и олиото и отново се разбърква

Тавата се застила с хартия за печене и стените и се намазват с бучица масло. Сместа се излива в тавата и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна около 40 минути или докато клечка за зъби забита в центъра излезе суха. Сладкишът се изважда от фурната и се оставя да се охлади напълно. Освобождава се от формата и се поръсва с пудра захар.

Десерт със смокини

Начин на приготвяне:

Разрежете смокините на кръст откъм опашките. Разрезите трябва да стигат до около 2/3 от плода. Наредете ги в тавичка и ги поръсете с прясно изцеден портокалов сок.

Върху всяка смокиня сложете по малко мед, канела и няколко парченца масло.

Запечете на 180°С (160°С с обдухване) за 6-7 мин, докато смокините се отворят като цветове.

Преди сервиране поставете върху смокините сметана или ванилов сладолед и поръсете с карамелизирания сок от тавичката.