неделя, 22 февруари 2009 г.

Ajoblanco (Аиобланко)

Съставки:

* 250-300 г твърд хляб
* вода, за накисване на хляба
* 100 г сурови бадеми, обелени
* 2-3 скилидки чесън
* 1,5 л вода
* 1 ч.ч. зехтин
* оцет, червен винен




Приготвяне:

Накиснете хляба във водата. С помощта на кухненски робот или чопър смелете бадемите със чесъна и щипка сол, колкото може по-добре. Добавете изцедения хляб и продължете на смилате докато получите хомогенна паста. Продължете да бъркате и добавете бавно зехтина (както при приготвянето на майонеза), след това и оцета (на вкус, но според мен и съвсем малко е достатъчно) и накрая водата. Добавятено на зехтина и водата трябва да стане бавно, защото целта ни е гладка и хубава емулсия. Сервира се изстудено. Гарнира се по избор с нарязани на половинки зърна грозде (без семки), или пък резанчета ябълка, или пъпеш, или пък малки скаридки и дори настъргани на пръчици запечени бадеми.

0 коментара:

Публикуване на коментар