неделя, 22 февруари 2009 г.

РУСКИ БОРШ

Съставки:

На 3 литра бульон

* 400-500 гр.средно тлъсто свинско месо
* 5 средно големи картофа
* около 300 гр.прясно зеле
* 1 голям морков
* 1 глава червено цвекло
* 1 голяма глава лук
* 2 супени лъж. доматено пюре или 2-3 пресни домата
* ако има-1 пиперка


Подправки:

* сол-около 1 суп.лъжица
* лимонена киселина - 1/4кафяна лъжичка
* 3-4 зърна чер .пипер
* 3-4 зърна бахар
* 2 дафинови листа
* малко стръкче магданоз






Приготвяне:

Сваряваме месото в 3 литра вода до пълна готовност, посоляваме бульона, изваждаме след малко месото в чиния, бульона се прецежда, към него се прибавят нарязаните на кубчета картофи.

Докато се варят картофите, нарязваме зелето на тънки лентички с дължина 4-5 см. По отделно настъргваме морковите и червеното цвекло на едро ренде, нарязваме на ситно лука. Когато картофите омекнат слагаме зелето и морковите.

Загряваме 2-3 лъжици олио в дълбок тиган. В загрятата мазнина пържим първо лука до златисто, после прибавяме червеното цвекло, ситно нарязан пипер и след още 5 минути пържене слагаме доматеното пюре размито в малко вода или обелени и настъргани домати, оставяме съдържимото на тиганчето да се задуши за 6-10 мин.

През това време слагаме във врящата супа нарязаното месце и подправките /ако не искаме зелето в супата да е много меко - още след 5 минути варене слагаме лимонената киселина./

Изсипваме съдържимото на тиганчето във врящата супа и я оставяме да къкри на слаб огън още 15 мин. В последните 5 мин. слагаме нарязания магданоз.

0 коментара:

Публикуване на коментар