сряда, 2 ноември 2011 г.

Пиле по селски в глинен гювеч

1 пиле
500 г картофи
200 г гъби
2 – 3 глави лук
1 -2 скилидки чесън
2 моркова
1 лимон
2 стръка целина
1 – 2 листа дафинов лист
2 – 3 с.л. олио
1 в. ч. бяло вино
2 с. л. доматено пюре
1 с. л. брашно
черен пипер и сол на вкус

Пилето се нарязва на порционни парчета и се овкусява. Олиото се загрява в дълбок тиган и парчетата пилешко се запържват до златисто, след което се прехвърлят в глинен гювеч.

Лукът се нарязва наедро и се задушава в мазнината, в която е пържено пилето.

Добавят се нарязаните на едро моркови (на колелца), след това се сипват гъбите, също нарязани на едри парчета, и се задушават. Добавят се картофите, нарязани на колелца.

В доматеното пюре се сипва брашното, разбърква се и се разрежда с малко вода и се сипва в гювеча.

Ястието се пече в гювеча във фурна (или в камина) около час и половина.

0 коментара:

Публикуване на коментар