петък, 23 ноември 2012 г.

Кисело зеле

Продукти:
Зеле,
морска сол,
вода.
Приготвяне:
Избираме около 30 - 50 кг. стегнати и твърди зелки /най-подходящо за тази цел е зелето сорт "Кьосе"/.
Почиствате, измивате и правите кръст на кочана на зелката.
На 10 л. вода ще са ви необходими м/у 250-400 гр. или сол на вкус.
Аз слагам 300 гр.
Правите толкова дози, че да покриете зелето и няколко пръста над него.
Водата затопляте и разтваряте солта в нея.
След като изтине заливате зелето.
Натискате с някаква тежест, най-добре да се снабдите с хубав речен камък за тази цел ако имате намерение да си слагате зеле всяка година.
При подреждането на зелето от дъното слагате между зелето маркуч или дебела тръбичка, освен ако нямате бидон с канелка и да си улесните тази процедура, те ще са необходими за продухване /претакане - преточване / на зелето.
Трябва да го правите първите две седмици всеки ден да продухвате или преточвате зелето.
След това, когато зелето ви хареса на вкус можете да го започвате.

0 коментара:

Публикуване на коментар