вторник, 24 февруари 2009 г.

Специалитет от виме

Съставки:

2 кг виме
черен пипер на зърна
чесън
сол
настърган кромид лук
кимион
черен пипер смлян
по желание - лютив червен пипер




Приготвяне:

Вземаме вимето и с много остър нож отстраняваме излишните тлъстинки и разните му там "инфарктни" зони. Измиваме под течаща вода и слагаме в тенджера под налягане.Варим около 1,1/2 ч от момента на завиране като водата трябва да покрива вимето. Добавяме малко черен пипер на зърна, чесън и малко сол. След като вимето е готово и сварено го отцеждаме от бульона в който е вряло и правим една смес от настърган кромид лук, кимион, черен пипер смлян и сол. По желание можем да прибавим и малко лютив пипер. Увиваме това творение на кулинарията в пликчета за фризер и поставяме за едно денонощие в хладилника. Ако много ни изкушава да видим това което е вътре то тогава го изваждаме от там и го поставяме на дъска за рязане. Вземаме остър нож и го нарязваме натънки парченца. Сервираме с охладено вино Траминер, Тамянка или защо не Керацуда. Ако се нареже на по дебели парчета може да се оваля в галета и предварително разбит жълтък от яйце и да се панира. Става много вкусно когато се постави върху намазана с тънък пласт маргарин филия която подгряваме за около 2-3 мин на микровълновата фурничка. От мен е това.
Да Ви, е сладко!

0 коментара:

Публикуване на коментар