вторник, 24 февруари 2009 г.

Мозайка

Съставки:

6 едри, твърдо сварени яйца

6 чаени лъжички телешка кайма или ситно накълцана шунка

1-2 сварени моркова

1 чаена лъжичка краве масло

1/2 чаена лъжичка горчица

6 супени лъжици майонеза

маслини

лимонов сок

сол, черен пипер




Приготвяне:

Твърдо сварените яйца се обелват и разрязват по ширина. Изваждат се жълтъците и се подрязва долната страна на половинката белтък, за да може да стои стабилно. Половината от жълтъците се смачкват много добре заедно с телешката кайма, два пъти смляна през месомелачка, моркова, нарязан на ситни кубчета, маслото, горчицата, черния пипер, лимоновия сок и солта (всичко на вкус), докато се получи гладка смес, която се шприцова във вдлъбнатината на половинките от яйцето. Най-отгоре пожелание може да се постави резенче от маслинка или листенце от магданоз.

Другите шест половинки от жълтъците се смачкват добре, смесват се с майонезата, с останалите капачета от белтъка и сварения морков, подправят се на вкус и се изсипват в продълговата чиния. Върху сместа се подреждат пълнените яйца, резенчета кисели краставички, парченца червени пиперки и почистени от костилките маслини.

0 коментара:

Публикуване на коментар