вторник, 24 февруари 2009 г.

Пълнени картофи

Съставки:

1 кг картофи
1 яйце
1 голяма глава лук
чесън
250 гр телешка кайма
сол и пипер
маслини черни
1 с.л. стафиди
3 твърдо сварени яйца
брашно
олио
кимион




Приготвяне:

Сварявате картофите и докато са още горещи ги намачквате. Добавяте 1 яйце и евентуално малко брашно. Тестото трябва да е твърдо.
За плънката: накълцвате на дребно главата лук, задушавате я в малко олио като добавяте и накълцан чесън (на вкус). Добавяте и 250 гр кайма и запържвате добре. Овкусявате със сол, черен пипер и кимион. Трите твърдо сварени яйца накълцвате на дребно, както и маслините и стафидите. Смесвате ги и ги разбърквате добре.
Вземате една шепа от картофите, оформяте да стане плоска, слагате от плънката и оформяте нещо като по-голямо кюфте. Овалвате в малко брашно и изпържвате в голещо олио.
Обикновено сервирам със сос от лук: една глава червен лук се нарязва на дребно, прибавя се лимонов сок, сол, пипер, лют червен пипер или накълцана на дребно люта чушка. Оставяте сместта да престои поне половин час и след това прибавяте накълцан на ситно магданоз и зехтин (може и олио).

0 коментара:

Публикуване на коментар