Съставки:
* 500 г спанак
* 1 главичка кромид лук
* 1 морков
* 1/4 главичка целина
* 50 г краве масло
* 1 яйце
* 3 супени лъжици брашно
* 3 чаени чаши прясно мляко
* 4 чаени чаши вода
* сол на вкус
Приготвяне:
За притурка препечени крутончета от хляб или 1/2 пакет царевични пръчки.
Почистените, измити и ситно нарязани лук, морков и целина се задушават в 1/3 от маслото до омекване, след което се заливат с горещата вода. Прибавя се почистеният и нарязан спанак и се сварява. Във втората 1/3 от маслото се запържва до светлозлатисто оцветяване брашното и се разрежда с 2 1/2 чаши прясно мляко (1/2 чаша се отделя за разбиване на застройката) и 1/2 чаша бульон или гореща вода. Приготвеният бешамелов сос се прибавя към пасираните зеленчуци. Супата се посолява и се оставя да заври, прецежда се през сито или гевгир, застройва се с яйцето, разбито с отделеното прясно мляко, подправя се с останалата 1/3 от прясното масло и се поднася с крутончетата от хляб или с царевичните пръчки.
понеделник, 23 февруари 2009 г.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
0 коментара:
Публикуване на коментар