понеделник, 23 февруари 2009 г.

Шкембе ЧорбаТА

Съставки:

* 1,5 кг телешко шкембе
* 1 с.л. червен пипер
* 2 с.л. препечено брашно
* 1 дафинов лист
* 2 карамфилчета
* 1 л прясно мляко
* едно пакетче масло
* глава чесън
* оцет
* черен пипер и много мерак!




Приготвяне:

Добре изчистеното и измито шкембе се полива със студена вода и се слага в голяма тенджера да ври на умерен огън. Много е важно тенджерата да е голяма, за да се избегне максимално доливането на вода, така че водата трябва да е повечко. Така се запазва истинския вкус на бульона. Като заври водата се посолява и се пускат 2-3 карамфилчета, 1 дафинов лист и един резен целина. Като се свари хубаво шкембето се нарязва на малки кубчета. Отделно се прави запръжка с едно пакетче масло, 1 равна супена лъжица червен пипер и 2 равни супени лъжици (препечено до розово) брашно. Към слабо врящия бульон се прибавя 1л мляко, запръжката и ситно нарязаното шкембе. Разбърква се хубаво и се оставя да покъкри малко на слаб огън със захлупен капак. Поднася се прясно настърган черен пипер и счукан чесън,примесен с оцет и малко водичка,в зависимост от силата на оцета.
Наздраве!

0 коментара:

Публикуване на коментар