понеделник, 23 февруари 2009 г.

Крем супа от картофи с прясно мляко

Съставки:

* 500 г картофи
* 50 г прясно краве масло
* 1 морков
* 1 главичка кромид лук (или бялата част от 1 стрък праз)
* 1/2 супена лъжица брашно
* 2 чаени чаши прясно мляко
* 4 чаени чаши вода
* 1 жълтък
* 2 филийки хляб
* сол на вкус




Приготвяне:

Почистените, измити и ситно нарязани лук и морков се задушават в 1/2 от мазнината до омекване, заливат се с кипящата вода и се сваряват заедно с дребно нарязаните картофи, след което се претриват през цедка или се разбиват с миксер (заедно с течността). Брашното се запържва до златисто оцветяване в 1/2 от останалата мазнина, разрежда се с 2/3 от млякото и се прибавя към пасираните зеленчуци. Супата (може да се разреди с малко гореща вода) се вари 10 минути, застройка се с останалата 1/3 от млякото и разбития жълтък при непрекъснато разбъркване, подправя се с останалото масло и се поднася с крутончета от хляба или с друга гарнитура - пирожки, соленки, тестени лешници и др.

0 коментара:

Публикуване на коментар