Съставки:
* 700 г домати
* 50 г краве масло
* 1 главичка кромид лук
* 1 морков
* 1/4 главичка целина
* 2 супени лъжици брашно
* 3 чаени чаши вода
* 2 чаени чаши прясно мляко
* 1 чаена лъжичка захар
* 3 филийки от бял хляб
* 25 г кашкавал
* сол
Приготвяне:
Почистените, измити и дребно нарязани лук, морков и целина се задушават до омекване в 1/3 от маслото и 1 супена лъжица вода. Заливат се с горещата вода и след завирането им се посоляват. Прибавят се дребно нарязаните домати и се варят около 10 минути, след което всичко се претрива през цедка. Брашното се запържва до светлозлатисто оцветяване във втората 1/3 от маслото и се разрежда с прясното мляко. Получава се бешамелов сос, който се прибавя към пасираните домати и ароматични зеленчуци. Супата се подправя със захарта и ако е гъста, може да се разреди с допълнително количество гореща вода, бульон или прясно мляко, след което се кипва и се отстранява от огъня. Поднася се с крутончета от нарязания на филийки хляб, намазани с останалата 1/3 от маслото, поръсени с настъргания кашкавал и леко запечени във фурна.
понеделник, 23 февруари 2009 г.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
0 коментара:
Публикуване на коментар