понеделник, 23 февруари 2009 г.

Мекици

Съставки:

* 400 г брашно
* 250 мл вода
* 20 г мая
* 1 чаена лъжичка сол
* 1 супена лъжица захар
* 1/2 чаена чаша мазнина (растително масло, свинска мас и др.)




Приготвяне:

Маята се стрива със захарта и се разрежда с леко затоплената вода. Прибавят се солта и брашното и при непрекъснато разбъркване с дървена лъжица или миксер (с бъркалките за тесто) се приготвя тесто, което се оставя да втаса. От втасалото тесто се късат топчета, които се разтеглят и се пускат в сгорещената мазнина. Изпържените мекици се поръсват (по желание) с пудра захар и се поднасят. Вместо да се поръсват със захар, могат да се поднесат със сирене.

0 коментара:

Публикуване на коментар