понеделник, 23 февруари 2009 г.

Катми - II вид

Съставки:



* 500 г брашно
* 100 г краве масло
* 1 чаена чаша прясно мляко
* 1/2 чаени чаши вода
* 1 жълтък
* 15 г мая
* 1 супена лъжица захар
* 1 чаена лъжичка сол






Приготвяне:

Маята сепретрива със захарта до разтопяването й и към нея постепенно се прибавят водата, солта и брашното. Полученото тесто, малко по-гъсто от боза, се оставя на топло (36° С) да втаса, след което с кафена чашка или с черпак се сипва в загрят тиган или върху сач, предварително намазани със смес от разбития жълтък и разтопено масло.
Катмите се пекат от двете страни до порозовяване и се подреждат в намазана с масло тенджера, като се поръсват с леко подсолена вода и се намазват с масло, а след изстиването им се заливат с горещото мляко и се оставят да набъбнат и омекнат добре. Поднасят се нарязани на триъгълници, подобни на тортени парчета.

0 коментара:

Публикуване на коментар